Algoritmul care te cunoaște mai bine ca mama ta

1570

Iată o realitate pe care mama ta nu ar vrea să o audă și care și pe tine s-ar putea să te îngrijoreze: cercetătorii de la Universitatea Cambridge afirmă ceva ce deja intuiam: Facebook-ul s-ar putea să ne cunoască mai bine ca proprii părinţi.

Nu este o concluzie trasă de păr. Cum îţi petreci majoritatea timpului? Stând cu familia sau vorbind la telefon cu mama ta? Sau stând pe Facebook, comentând și dând like-uri la pagini, poze și postări? Semnificaţia studiului este însă majoră, pentru că oferă o privire în viitor.

Personalitatea fiecărui om este un factor-cheie pe care se bazează emoţiile, comportamentele și interacţiunile dintre oameni. Identificarea personalităţii cuiva constă într-un adevărat set de abilităţi social-cognitive care este esenţial pentru traiul în societate și care este acel element definitoriu ce ar face diferenţa dintre oameni și roboţi. Acest studiu vine să compare acurateţea descrierilor făcute de persoane și a celor făcute de calculator, pe baza un chestionar cu 100 de puncte, completat de 86.200 de voluntari printr-o aplicaţie Facebook.

Chestionarul a fost realizat pentru a se putea măsura 5 cele mai importante trăsături de caracter (sociabilitate, neîncredere, consecvenţă, altruism și deschidere), iar rezultatele au fost apoi comparate cu activitatea de pe Facebook. Algoritmul creat de echipa de cercetători a făcut asocieri de tipul: cei care se uită la The Daily Show, îl urmăresc pe David Bowie și sunt budiști au fost asociaţi cu liberalismul și deschiderea artistică, iar cei interesaţi de Doctor Who, Wikipedia și matematică au fost clasificaţi drept timizi sau rezervaţi, scrie Daily Dot.

În final, predicţiile făcute de calculator, bazate pe o amprentă digitală generică (like-urile de pe Facebook), sunt mai exacte decât cele făcute de cunoștinţele persoanelor respective (prieteni, familie, colegi). De asemenea, predicţiile realizate de calculator au fost mai corecte şi în ce privește elemente de viaţă precum atitudini politice, dependenţa de diferite substanţe sau sănătatea fizică, în raport chiar şi cu aprecierea personală, care tinde să fie subiectivă.

Pe scurt, cercetătorii au tras concluzia că algoritmul lor nu are nevoie decât de 10 like-uri pe Facebook pentru a te cunoaște mai bine decât un coleg de muncă, de 70 de like-uri pentru a te cunoaște mai bine decât un prieten sau coleg de cameră, de 150 pentru a depăși un membru al familiei și de 300 pentru a rivaliza cu partenerul de viaţă.

Cum se poate? Este simplu, spun cercetătorii. Calculatoarele nu uită, nu interacţionează cu noi – deci nu sunt afectate de cea mai recentă sau dramatică interacţiune – nu au experienţe și opinii proprii, nu sunt limitate de propriile referinţe culturale și nu știu că o anumită trăsătură de caracter este de dorit, iar alta nu. Cercetătorii resping ideea că like-urile de pe Facebook arată doar aspecte superficiale ale caracterului și susţin că acest tip de algoritm „poate vedea dincolo de prejudecăţile pe care le avem noi”, scrie Wired. Acest lucru este valabil în special pentru generaţia tânără, care este și prezentă pe Facebook.

De ce este important? Studiul, în definitiv, pretinde că s-ar putea demonstra a fi benefică folosirea cu precădere a inteligenţei artificiale în detrimentul judecăţilor umane, în mai multe domenii: securitate, marketing sau psihologie. Ar putea, de asemenea, să fie de folos în domeniul educaţiei, al serviciilor de sănătate și al resurselor umane. Un astfel de viitor ar însemna înlocuirea oamenilor și din funcţiile despre care se credea că sunt inerente umanităţii.