Printre beneficiile exerciţiilor fizice, tinereţea

1351

Este prea frig, este prea cald, plouă, ninge, sunt prea obosit, sunt prea ocupat - sunt doar câteva dintre motivele pe care le invocăm pentru a justifica sedentarismul. Însă există şi mai multe motive pentru care ar trebui sa includem exerciţiile fizice în rutina noastră zilnică.

Sportul este sănătate curată, spun experţii, întrucât contribuie atât la evitarea anumitor afecţiuni, cât şi la îmbunătăţirea stării generale de sănătate. Mai mult decât atât, ei susţin că este benefic şi pentru frumuseţe, pentru buna funcţionare a creierului, pentru sănătatea emoţională şi chiar pentru menţinerea tinereţii.

Printre recompensele exerciţiilor fizice regulate se află reducerea riscului de demenţă, a celui de osteoporoză, îmbunătăţirea vieţii sexuale, prevenirea atrofierii muşchilor, îmbunătăţirea digestiei, reducerea stresului, a riscului de depresie şi anxietate, reducerea riscului de dezvoltare a anumitor tipuri de cancer şi alte boli, precum boli de inimă, diabet şi altele, notează csid.ro.

De asemenea, există o strânsă legătură între sport şi greutatea corporală. Acesta poate preveni kilogramele în plus sau poate ajuta la menţinerea greutăţii ideale. Cercetătorii britanici de la Universitatea Cambridge, în urma unui studiu, au observat că exerciţiile fizice reduc cu aproximativ 40% predispoziţia genetică pentru obezitate. Ei susţin că o viaţă activă atenuează influenţa genetică asupra greutăţii şi a riscului de obezitate.

Dacă aceste motive nu sunt suficiente pentru a ne determina să eliminăm sedentarismul din viaţa noastră, oamenii de ştiinţă spun că exerciţiile fizice ne menţin tineri, potrivit well.blogs.nytimes.com. Persoanele care fac aproximativ trei ore de sport pe săptămână se menţin tinere mai mult timp decât persoanele sedentare. S-a constatat că telomerii, anumite porţiuni din ADN, se scurtează mai repede în cazul persoanelor care nu au o viaţă activă, ceea ce presupune îmbătrânirea celulelor. Dr. Van Park, de asemenea, susţine acest lucru. Exerciţiile fizice încetinesc procesul de îmbătrânire a pielii şi a întregului organism datorită oxigenării bogate care are loc în timpul acestora, notează smh.com.au.

Şi, dacă printre motivele pentru care lumea preferă sedentarismul se afla şi lipsa unei bune dispoziţii, experţii spun că exerciţiile fizice ne fac mai fericiţi, mai relaxaţi şi, în acelaşi timp, mai plini de energie.

Foto: Wikimedia