Ce mai fac adolescenţii pe Facebook

808

Chiar dacă popularitatea Facebook scade în rândul adolescenţilor, după cum arată un studiu american efectuat recent, acest aspect nu îi determină pe tineri să renunţe la profilul de pe reţeaua socială. Ei continuă să „share"-uiască informaţii cu cei pe care îi au în lista de prieteni chiar dacă nu îi cunosc personal pe toţi, uneori dezvăluind informaţii pe care ulterior le vor regreta, incluzând locul în care se află în update-uri şi, uneori, minţind pentru a-şi proteja intimitatea. 

Tinerii privesc reţeaua de socializare Facebook ca pe un fel de „povară socială", pierzându-şi entuziasmul pentru această platformă, a arătat cercetarea efectuată de Pew Research Center care a studiat comportamentul online al adolescenţilor, notează Huffington Post. La studiu au participat persoane cu vârste cuprinse între 12 şi 17 ani. Una dintre voluntare, o tânără de doar 15 ani care a participat la focus grupul organizat de compania de cercetare spunea: „Sincer, sunt constant prezentă pe Facebook, dar îl urăsc atât de mult".

Printre motivele care determină detaşarea de această reţea de socializare enunţate de adolescenţi se numără „teatrul" atât de prezent în acest spaţiu virtual, prezenţa părinţilor care şi-au creat pagini personale pe Facebook şi le „cer prietenia", dar şi excesul de sharing a unor informaţii „de prisos". Totuși, chiar dacă Facebook-ul nu îi mai atrage atât de mult pe tineri, 94% dintre ei nu îşi dezactivează contul, pentru că altfel ar pierde intrigile sociale care se petrec online. Tendinţa este însă de migrare către alte reţele sociale, precum Twitter sau Instagram, unde sunt încă „la adăpost", feriţi de părinţii iscoditori şi unde, spun tinerii, se pot exprima mai bine.

Studiul întocmit de Pew Research Center a analizat şi modul în care adolescenţii îşi petrec timpul pe reţeaua de socializare. Cel mai des, utilizatorii aflaţi la vârsta adolescenţei, aproximativ 74%, îşi „fac curăţenie" în lista de prieteni, înlăturând anumite persoane. Aproximativ 58% îşi revizuiesc sau chiar şterg anumite informaţii pe care le-au împărtăşit pe profil, în timp ce 54% dintre ei şterg comentarii postate pe profilul lor de către alţi utilizatori. Doar 29% dintre adolescenţi şi-au dezactivat contul de pe reţeaua socială, 26% dintre ei au minţit în legătură cu anumite aspecte pentru a-şi proteja intimitatea, iar 18% dintre adolescenţi au dezvăluit pe Facebook informaţii pe care apoi au regretat că le-au împărtăşit.

Unul din lucrurile alarmante pe care tinerii le fac pe Facebook este excesul de sharing de informaţii. Se pare că adolescenţii cu mai mulţi prieteni în lista virtuală au tendinţa de a dezvălui mai multe despre ei în mediul online. 21% dintre adolescenţii cu cont de Facebook şi-au postat numărul de telefon pe profilul personal, 54% au adresa de e-mail vizibilă, iar 63% nu se sfiesc să îşi facă publică starea civilă. 92% dintre adolescenţi au postat pe profilul lor cel puţin o fotografie cu ei, iar 25% au împărtăşit o filmare în care apar, arată infograficul realizat de Pew Research Center. Alte date dezvăluite sunt oraşul unde trăiesc, şcoala unde merg , data naşterii, domeniile de interes şi numele real.

O altă problemă apare în momentul în care adolescenţii sunt abordaţi pe Facebook de persoane necunoscute. 17% dintre tineri susţin că au fost contactaţi cel puţin o dată de un străin prin intermediul reţelei sociale, iar situaţia i-a făcut să se simtă „speriaţi şi inconfortabil", arată Huffington Post.

Există şi aspecte pozitive ale utilizării reţelei de socializare Facebook, a arătat studiul. Adolescenţii devin tot mai vigilenţi când vine vorba de protejarea intimităţii lor. 60% dintre ei şi-au verificat cel puţin o dată setările de confidenţialitate în luna anterioară efectuării cercetării. Doar 14% dintre aceştia au profilul accesibil tuturor, în timp ce 60% şi-au setat contul pentru ca informaţiile postate să nu poată fi vizualizate de oricine. În plus, studiul a arătat că mai mult de jumătate dintre aceştia revizuiesc conţinutul publicat până la un anumit moment, pentru a înlătura anumite informaţii. De exemplu, un tânăr de 18 ani a declarat în cadrul studiului că a şters anumite poze neadecvate pentru că acestea i-ar putea periclita viitorul şi i-ar putea sta în calea admiterii la facultate, dacă instituţia hotărăşte să îi investigheze profilul pentru a afla mai multe despre el, arată Pew Internet.

Top Ten Reviews a alcătuit o statistică legată de obiceiurile adolescenţilor pe Facebook. Din datele publicate de aceştia reiese că 73% dintre adolescenţi au un cont de Facebook şi, în medie, 201 prieteni. Alarmant este faptul că 55% dintre adolescenţi au dezvăluit informaţii personale, precum poze sau chiar detalii despre cum arată unei persoane străine, în timp ce 29% au fost „vânaţi", urmăriţi sau contactaţi de un necunoscut.

Aproximativ un sfert dintre aceştia s-au confruntat cu problema dezvăluirii publice, fără consimţământul lor, a unor informaţii ruşinoase, în timp ce 29% dintre ei au postat lucruri răutăcioase, poze jenante sau chiar au răspândit zvonuri despre altcineva.

Activităţile pe care adolescenţii le întreprind pe Facebook pot crea diverse capcane în care ei cad poate pe fondul naivităţii şi impulsivităţii vârstei. Dar, aşa cum notează Huffington Post, există şi aspecte pozitive care îi fac pe 57% dintre utilizatorii de 12 şi până la 17 ani să „se simtă bine în legătură cu ei însişi". În plus, 37% dintre adolescenţi au putut să devină mai apropiaţi de cineva prin intermediul Facebook.