Facebook, folosit pentru vânzarea de organe

103

Un pacient pus pe lista de așteptare pentru un transplant poate aștepta chiar și ani buni pentru a primi organul care îi poate slava viaţa. Pe Facebook însă se pot obţine într-un timp scurt mai multe oferte de la utilizatori care, din cauza sărăciei, sunt dispuși să își vândă ilegal organele, arată o anchetă publicată de Sunday Post.

Un jurnalist de la publicaţia britanică a postat un anunţ pe Facebook, în căutarea unui donator de organe. El pretindea că sora sa are nevoie urgentă de un transplant, iar mesajul a fost publicat pe o pagină dedicată vânzării și cumpărării de organe. După numai o săptămână, el a primit 11 oferte din partea unor utilizatori din mai multe coţuri ale lumii: India, Mexic, Tanzania, dar și din Anglia.

Un bărbat din nord-estul Angliei a acceptat suma de 30.000 de lire în schimbul donării unui rinichi, menţionând anterior că „ar fi un mare lucru, dar pentru suma corectă, aș fi dispus”. Un alt tânăr de 22 de ani și-a arătat disponibilitatea de a-și dona un rinichi pentru 20.000 de lire, astfel încât el și partenera lui însărcinată să se poată întoarce în Ungaria. În Marea Britanie, anunţurile publicitare de vânzare a organelor sunt interzise prin lege, iar cei care sunt acuzaţi de această faptă riscă să își petreacă trei ani în închisoare.

„Este ilegal să oferi sau să cauţi să fii plătit pentru vânzarea organelor și nicio operaţie de la un donator viu nu poate merge mai departe fără aprobarea noastră (…) Trebuie să ne asigurăm că donatorul cunoaște riscurile implicate, că acesta și-a dat consimţământul în mod liber și nu a fost oferită sau primită vreo recompensă”, a declarat directorul Autorităţii pentru Ţesuturi Umane, Alan Clamp, pentru Sunday Post.

În ceea ce privește reacţia Facebook cu privire la această situaţie, nu este prezentată o declaraţie din partea oficialilor companiei. Cu toate acestea, în trecut, Facebook a demarat o iniţiativă, alături de Organizaţia Donate Life America, în scopul încurajării oamenilor de a deveni donatori, scrie USA Today.

Un raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arăta că piaţa neagră a transplanturilor de organe crește cu o viteză alarmantă. Cele mai bine vândute organe sunt rinichii, care, la nivel global, reprezintă 75% din comerţul ilegal. Potrivit datelor, la fiecare oră se vinde cel puţin un rinichi.

Foto: stockvault.net