Bărbaţii și problemele legate de imaginea corpului lor

287

Cel mai adesea ne raportăm la situaţia femeilor atunci când ne gândim la problemele cauzate de îngrijorările legate de propriul corp. Studiile arată însă că și bărbaţii pot dezvolta tulburări și comportamente distructive, din cauza nemulţumirilor legate de imaginea corpului lor.

Rezultatele unui studiu publicat în JAMA Pediatrics arată că persoanele de sex masculin îngrijorate de aspectul lor fizic pot dezvolta atât tulburări de alimentaţie, însă pot recurge, totodată, la abuzul de droguri, de alcool și sunt expuși riscului de a deveni depresivi.

La studiu au fost incluși peste 5.500 de băieţi din SUA, cu vârste între 12 și 18 ani, iar cercetarea s-a desfășurat în perioada 1999-2011. Circa 31% dintre participanţi au recunoscut că au mâncat compulsiv și și-au autoprovocat vărsături cel puţin o dată, două comportamente asociate tulburărilor de alimentaţie.

Rezultatele au arătat că circa 18% dintre voluntari au declarat că sunt extrem de preocupaţi de aspectul lor fizic și de greutate, scrie The Atlantic. „Există unii bărbaţi care vor să fie mai slabi și se concentrează pe subţirime, dar mult mai mulţi aspiră la un corp mai mare sau cel puţin mai tonifiat și la definirea mușchilor”, punctează coordonatoarea studiului, dr. Alison Field, de la Boston Children’s Hospital.

Circa 2,5% dintre voluntari erau extrem de preocupaţi în mod special de subţierea corpului, nu și de dezvoltarea musculaturii. Aceștia aveau un risc mai mare de a deveni depresivi, în raport cu ceilalţi voluntari. Pe de altă parte, cei care aspirau la un corp mai slab, dar și la dezvoltarea masei musculare erau mult mai expuși pericolului de a consuma droguri, faţă de ceilalţi. Pericolul de a consuma droguri, dar și de a abuza de alcool a fost ridicat în cazul celor care consumau suplimente pentru dezvoltarea fizică și erau extrem de preocupaţi de creșterea masei musculare, susţin experţii.

„Rezultatele studiilor noastre sugerează că trebuie să ne extindem modul de gândire privind tulburările de alimentaţie și să luăm în considerare și bărbaţii. (…) Pentru mulţi bărbaţi, lupta se dă pentru ceva diferit faţă de femei”, punctează dr. Field, pentru NY Daily News.

Spre deosebire de fete, care vor să slăbească și folosesc în acest sens laxative, ori ţin post negru și își provoacă vărsături, băieţii de cele mai multe ori vor să își dezvolte masa musculară, însă prin mijloace nesănătoase, explică dr. Field, pentru The Atlantic. Uneori, acest lucru presupune consumarea de steroizi și practicarea în exces a sportului.

Și Asociaţia Americană de Psihologie sublinia riscurile la care sunt expuși adolescenţii, din cauza imaginii percepute despre propriul lor corp. Chiar și atunci când au o greutate normală, dacă aceștia se percep ca fiind prea slabi, ei sunt expuși riscului de a deveni depresivi. Într-o cercetare ulterioară, experţii au descoperit că băieţii care considerau că sunt prea slabi erau expuși riscului de a consuma steroizi, în situaţia în care colegii lor îi batjocoreau din cauza greutăţii.