Previziune: Risc major de extincţie pentru vieţuitoare

211

Una din cinci specii riscă în momentul de faţă extincţia, iar procentajul va ajunge la 50% până la finalul secolului dacă nu sunt luate urgent măsuri.

Acesta este avertismentul biologilor, ecologiștilor și al economiștilor de renume preocupaţi să înţeleagă schimbările sociale și economice necesare pentru salvarea biosferei planetei, scrie The Guardian. Estimările au fost făcute publice înainte de startul unei conferinţe desfăşurate la Vatican. Subiectul principal al conferinţei a fost acela al stopării dispariţiei animalelor de pe Terra.

„Vietăţile lumii ne scapă printre degete, fără ca noi să arătăm prea mare îngrijorare”, au declarat organizatorii conferinţei Biological Extinction, care a avut loc la Vatican.

Animale în pericol precum tigrii sau rinocerii mai atrag din când în când atenţia presei, însă alte forme de viaţă sunt aproape ignorate, spun oamenii de știinţă. Aceste animale și plante ne furnizează hrană și medicamente. De asemenea, purifică apa și aerul, absorbind emisiile de carbon de la mașinile și fabricile noastre, dar mai și regenerează solul.

„Ţările occidentale bogate exploatează resursele planetei și îi distrug ecosistemul la un nivel fără precedent”, a subliniat biologul Paul Ehlich de la Universitatea Stanford din California. „Scoatem peștele din mare, distrugem recifele de corali și trimitem dioxidul de carbon în atmosferă. Am declanșat un curs major de dispariţie. Întrebarea este: Cum îl putem opri?”

De asemenea, biologul Peter Raven, de la Grădina Botanică din Missouri, avertizează  că, „până la începutul secolului următor, ne confruntăm cu perspectiva de a pierde jumătate din fauna sălbatică. Cu toate acestea, ne bazăm pe lumea vie pentru a ne susţine. Această situaţie este foarte înfricoșătoare. Extincţiile cu care ne confruntăm reprezintă o ameninţare și mai mare pentru civilizaţie decât schimbările climatice, pentru simplul motiv că sunt ireversibile.”

Unii se pot întreba de ce Biserica Catolică găzduiește un astfel de simpozion, însă nu trebuie uitat că papa Francisc a fost extrem de vocal în legătură cu responsabilitatea faţă de protejarea mediului înconjurător. Francisc a afirmat în repetate rânduri că această criză a mediului înconjurător trebuie să devină o preocupare urgentă a Bisericii Catolice. Cu ocazia unei enciclice din 2015, liderul catolic a precizat că schimbarea climatică şi a mediului de către om este „un păcat împotriva noastră şi un păcat împotriva lui Dumnezeu”.

Conform IFL Science, în decursul vieţii pe Terra ar fi existat 5 mari extincţii. Cea mai mare a fost acum 250 de milioane de ani, atunci când 96% dintre toate speciile au dispărut, iar ultimul eveniment de acest gen a dus la dispariţia dinozaurilor. Conform specialiştilor aflaţi la conferinţa găzduită de Vatican, ne aflăm în perioada celei de a şasea extincţii, diferită de toate celelalte prin faptul că, de data aceasta, ea este generată de mâna omului. Printre factorii determinanţi pot fi menţionaţi pescuitul excesiv, defrişările, emisiile de carbon şi urbanizarea zonelor cu biodiversitate ridicată, elemente care conduc la o decimare a speciilor existente, într-un ritm de până la 10.000 de ori mai ridicat decât cel natural.

Și estimările altor specialiști sunt la fel de sumbre. Raportul „Planeta Vie 2016 – Risc şi rezilienţă într-o nouă eră”, realizat de WWF (World Wide Fund for Nature) arată că, dacă trendul actual continuă, până în 2020 speciile sălbatice de vertebrate ar putea ajunge la un declin de 67%, comparativ cu anul 1970, ca urmare a activităţilor umane. WWF este cea mai mare organizaţie internaţională independentă care derulează proiecte pentru conservarea naturii. Raportul evidenţiază modul în care planeta este agresată de oameni şi arată care sunt schimbările necesare în două sectoare-cheie: alimentaţia şi energia. „Comportamentul uman continuă să ducă la declinul global al populaţiilor de animale sălbatice, cu un impact deosebit în ceea ce priveşte habitatele de apă dulce. Cu toate acestea, este foarte important că încă vorbim de un declin, şi nu de extincţii – iar acest lucru ar trebui să fie un semnal de alarmă care să susţină eforturile de a promova recuperarea acestor populatii”, a declarat profesorul Ken Norris, director la Societatea Zoologică din Londra.

Exemplele sunt destul de sugestive în această privinţă. Se estimează că populaţia de elefanţi africani din Tanzania a scăzut cu 60% între 2009 şi 2014, mai ales din cauza braconajului. Un alt exemplu îl reprezintă populaţiile de vulturi nativi ale Pakistanului, care au avut un declin de 99% între 2000 şi 2007. Per total, Indexul Planeta Vie arată că populaţiile de specii terestre au scăzut cu 38% între 1970 și 2012. În cazul speciilor de ape dulci, cele monitorizate au scăzut cu 81% în același interval de timp, iar speciile marine au scăzut cu 36%.

Concluziile specialiștilor furnizează dovezi suplimentare că planeta intră într-o perioadă în care umanitatea modelează schimbările de pe Pământ, inclusiv o posibilă dispariţie în masă. Cercetatorii denumesc deja aceasta perioadă Antropocen.