Aflat în faţa oglinzii, tu devii adesea cel mai mare critic al tău, observând mai degrabă cusururile și imperfecţiunile vizibile la exterior, fără a zăbovi o clipă asupra detaliilor care te fac o persoană frumoasă. Un străin însă te vede cu totul altfel decât te autopercepi. O demonstrează un experiment social inedit realizat de BuzzFeed.
Mai multe persoane au fost rugate să stea în faţa unei oglinzi și să se autodescrie exact așa cum se văd pe ei înșiși. Indiferent de sexul participanţilor, toţi s-au concentrat în primul rând asupra defectelor fizice.
Surpriza experimentului este că, de partea cealaltă a oglinzii, se afla un alt grup de voluntari. Aceștia au fost rugaţi să spună ce cred despre cei pe îi puteau vedea (nu și auzi) dincolo de oglindă. Observaţiile lor au fost surprinzătoare. Astfel, ceea ce pentru cel din faţa oglinzii era o imperfecţiune de care era rușinat, pentru cel din spatele oglinzii era o calitate, un detaliu care îl facea atrăgător.
De exemplu, unul dintre participanţi spunea despre el: „Nu m-am simţit niciodată foarte masculin”. Însă, persoana aflată în spatele oglinzii are o părere cu totul diferită despre el: „Cred cu certitudine că arată masculin”. O altă tânără afirma: „Când mă uit în oglindă mă întreb dacă ar trebui să slăbesc”. Nu același lucru l-a gândit cea care a „judecat-o” pe baza primei impresii: „Cred că e în formă. Dacă e dură cu ea, înseamnă că e una din acele situaţii ciudate în care toţi sunt mai duri cu ei înșiși”.
Cu ceva timp în urmă și compania Dove a efectuat un experiment asemănător prin care a vrut să transmită un mesaj puternic, adresat femeilor: „Sunteţi mai frumoase decât credeţi”. Iniţiativa a arătat cât de critice sunt femeile cu ele însele, și cât de diferită e perspectiva lor faţă de cea a unui străin, prin ochii căruia ele apar mult mai frumoase.
De altfel, un studiu arăta că în ochii celorlalţi suntem cu 20% mai atrăgători decât ne autopercepem, scrie Daily Mail. Motivul ar putea fi legat de faptul că, în timp ce noi ne examinăm în oglindă doar aspectul fizic, ceilalţi văd dincolo de aparenţele exterioare. „O figură frumoasă, un păr strălucitor, o piele frumoasă poate întoarce capetele și te poate face remarcat, dar e nevoie de mai mult pentru a fi atractiv. Frumuseţea este de asemenea despre modul în care te miști, vorbești și te exprimi. Este vorba despre sănătate bună, de căldură, spontaneitate și carismă”, susţine dr. Debra Luftman, specialist în estetică.
Poate unul dintre motivele care poate explica tendinţa indivizilor de a se percepe mai neatractivi decât îi consideră ceilalţi este impactul pe care îl au standardele de neatins ale frumuseţii, intens promovate în media. Studiile au arătat că cea mai mare influenţă o au asupra femeilor, scriu reprezentanţii Centrului de Cercetare pe Probleme Sociale din SUA. Atunci când se privesc în oglindă, „până la 8 din 10 femei vor fi nesatisfăcute de propria reflexie și peste jumătate vor vedea o imagine deformată”. Bărbaţii, în schimb, au tendinţa de a-și privi corpul într-o manieră mai pozitivă decât reprezentantele sexului feminin. Acest lucru ar putea fi explicat, în parte, de faptul că „femeile sunt judecate după aspectul lor mai frecvent decât bărbaţii, iar standardele de frumuseţe feminină sunt considerabil mai înalte și mai inflexibile”.
Imaginile din media de azi proiectează un standard nerealist și chiar periculos pentru frumuseţea feminină, care poate avea o influenţă puternică asupra modului în care femeile se percep pe ele însele”, scrie dr. Kasey L. Serdar în articolul Imaginea Corpului femeii și mass media: Perspective legate de cum internalizează femeile standardele ideale de frumuseţe, publicat de West Minister College.