Imunizarea la Facebook: rezistenţa anti-reţea prinde contur

195

Odată cu lansarea profilurilor cu Timeline Facebook a intrat într-o nouă era a comunicării pe reţelele sociale. Câţi mai sunt însă dispuși să se alăture reţelei în noua ei eră? Un material publicat de New York Times, arată că, în ciuda statisticilor de creștere constantă a popularităţii Facebook, o mișcare anti-reţea, cu o identitate bine argumentată, începe să prindă un contur tot mai evident.

Odată cu lansarea profilurilor cu Timeline, Facebook a intrat într-o nouă era a comunicării pe reţelele sociale. Câţi mai sunt însă dispuși să se alăture reţelei în noua ei eră? Un material publicat de New York Times, arată că, în ciuda statisticilor de creștere constantă a popularităţii Facebook, o mișcare anti-reţea, cu o identitate bine argumentată, începe să prindă un contur tot mai evident.

Tânărul Tyson Balcomb a renunţat să mai folosească Facebook după ce a avut o revelaţie în… lift. Stând lângă o femeie căreia nu îi adresase niciodată niciun cuvânt, și-a dat seama că, datorită reţelei Facebook, știa despre ea nenatural de multe lucruri, în contextul lipsei de interacţiune. Știa cum o cheamă, de unde este, cum arată fratele ei mai mare și că recent a vizitat staţia spaţială din Seattle. „Știam toate aceste lucruri despre ea, dar nici măcar n-am vorbit," a mărturisit Balcomb, care are câţiva prieteni în comun cu femeia.

Ca și Balcomb sunt și alţii care spun că, în ciuda mesajului de promovare al reţelei, care este unul de apropiere între prieteni, în realitate, Facebook creează distanţă. „Nu-mi mai sunam prietenii fiindcă le vedeam fotografiile și update-urile și simţeam că în felul acesta chiar mă conectez cu ei," explică Ashleigh Elser, o tânără de 24 de ani care a ieșit din reţea.

Cei mai mulţi dintre cei care renunţă la Facebook spun însă că o fac din motive care ţin de protejarea intimităţii. Însă pe măsură ce notorietatea reţelei crește, pe atât de mult crește și presiunea celor care au cont asupra celor care nu au, notează jurnaliștii de la NYT.

„Oamenii încep să se întrebe de ce nu ești pe niciun canal social. Ascunzi ceva?", explică Susan Etlinger, analist la Altimeter Group. „Standardele se schimbă."

Mulţi simt că distanţa faţă de reţea le-a adus beneficii în viaţa privată. Este cazul domnului Munns, care spune că viaţa lui romantică a avut de beneficiat de pe urma faptului că nu a avut un „cazier online" și că nimeni „nu a avut ocazia să sape și să îi afle întreaga viaţă pe Facebook, înainte de a-l cunoaște." Alţii, cum ar fi doamena Gable, spun că tocmai această posibilitate de investigare constituie singurul motiv pentru care utilizează reţeaua.