De ce uiţi ce ai visat

3867

Foarte mulţi dintre noi uităm visele din timpul somnului, la scurt timp după ce ne trezim. Fenomenul poate fi explicat de nivelul de activitate înregistrat în două regiuni ale creierului, au observat experţii de la Centrul de Cercetare în Neurologie Lyon.

La studiu au participat 41 de voluntari, a căror activitate cerebrală a fost analizată atât în timpul somnului, cât și în perioadele de veghe cu ajutorul tomografiilor cu emisie de pozitroni (PET scans). În urma analizei, experţii au observat că 21 de persoane și-au amintit frecvent visele, în medie în 5,2 dimineţi pe săptămână. Ceilalţi 20 de participanţi își aminteau rar visele, în medie de două ori pe lună.

Cercetătorii au mai descoperit și că voluntarii care și-au amintit frecvent visele au înregistrat o activitate spontană mai intensă la nivelul a două regiuni din creier, în raport cu ceilalţi participanţi. Fenomenul a fost valabil atât în perioada de somn, cât și în cea de veghe. Ambele regiuni joacă un rol important în „orientarea atenţiei către stimuli exteriori”.

Una dintre aceste zone este joncţiunea temporo-parietală, implicată în procesarea emoţională a sinelui și a percepţiei asupra propriei persoane și a abilităţii de orientare a corpului. Cealaltă regiune este cortexul prefrontal medial, cu rol în „asocierile dintre context, locuri, evenimente și răspunsurile adaptive corespunzătoare, în special răspunsurile emoţionale” (Universitatea din Lethbridge, Canada).

Într-un studiu anterior, efectuat de Centrul de Cercetare în Neurologie Lyon, experţii au observat că cei care își amintesc frecvent ce au visat se trezesc de două ori mai des în timpul somnului, faţă de ceilalţi. Motivul acestui fenomen ar putea fi explicat de o altă observaţie a studiului respectiv, şi anume faptul că acești indivizi receptează mai ușor sunetele în general (atât când dorm, cât și când sunt în stare de veghe). Astfel, în perioadele de trezire din timpul nopţii ar putea fi memorate visele.

În scopul de a-i ajuta pe ceilalţi să își amintească visele, dar și pentru a veni în ajutorul cercetătorilor care doresc să dezlege misterul viselor, Hunter Lee Soik și Jason Carvalho au dezvoltat aplicaţia Shadow. Programul folosește un sistem de alarmă care facilitează trecerea de la faza somnului în care visezi, la cea dintre somn și trezire (denumită faza hipnopompică), în care ne amintim mai ușor visele. Aplicaţia permite înregistrarea utilizatorului în timp ce povestește visul, ori scrierea sau răspunderea la anumite întrebări legate de experienţele din timpul somnului.

De asemenea, trezitul natural, fără a folosi alarma unui ceas deșteptător, te poate ajuta să îţi amintești despre ce ai visat în timpul nopţii, punctează How Stuff Works.

Citește și: Lucruri care îţi influenţează visele