Pericolele excesului de „sharing” pe Facebook

1938

Cât de multe informaţii poate afla cineva despre tine doar folosind Facebook? Numele, prenumele, oraşul în care locuieşti, studiile, orientarea religioasă şi politică, sexul, vârsta, data naşterii sunt doar câteva date pe care le poţi obţine doar accesând profilul de Facebook al unei persoane. Sigur, cantitatea de informaţii depinde de ce câmpuri de date a ales fiecare să completeze, de setările profilului şi de ceea ce alege fiecare să „împărtăşească" cu cei pe care îi are în „lista de prieteni".

The Windows Club a numit reţeaua de socializare Facebook ca fiind „noul opiu al maselor", adaptând vorbele lui Karl Marx („religia este opiul popoarelor") la contextul social actual. Folosind această reţea socială, împărtăşim prietenilor din listă o sumedenie de informaţii. Pe lângă cele demografice, putem posta fotografii personale sau update-uri legate de activităţile, de dorinţele sau de evenimentele din viaţa noastră. Mai mult, putem să dezvăluim locurile unde ne aflăm exact în momentul respectiv cu ajutorul opţiunii Check-in. Nu în ultimul rând, ne ajută să rămânem în contact cu ceilalţi, urmărind postările şi fotografiile prietenilor sau aflând ce le place.

Cu toate acestea, informaţiile pe care le împărtăşim cu ceilalţi pot deveni factori de risc pentru siguranţa ta şi a celor dragi. Iată o analiză a câtorva astfel de situaţii.

Informaţiile profilului pe care le completezi, dezvăluie multe despre tine. Astfel, numele real, data completă a naşterii, adresa de e-mail sau oraşul în care locuieşti, uneori chiar şi adresa completă şi numărul de telefon sunt la îndemâna oricui. Mai mult, alături de postările legate de locul unde te afli, prin intermediul opţiunii Check-in, pozele prin care le arăţi tuturor că eşti în vacanţă în altă ţară sau în alt oraş, oferi date valoroase pentru hoţi sau pentru cei care te urmăresc (stalkers), care pot profita de pe urma împărtăşirii exagerate de informaţii personale.

Tot legat de opţiunea Check-in, prin care dezvălui coordonate precise despre locul şi momentul în care te afli, The Geeks Club oferă exemplul unei persoane care folosea frecvent un serviciu de „checking" în fiecare loc în care mergea. Rezultatul a fost că unul dintre „prietenii" ei apărea de fiecare dată în locurile unde împărtăşea că se află, la doar câteva minute distanţă. De asemenea, o altă tendinţă este aceea de a informa pe Facebook prin Check-in că te afli acasă. Acest lucru poate dezvălui adresa la care locuieşti tuturor celor din lista ta de prieteni virtuali. Acelaşi lucru se întâmplă şi dacă unul dintre musafirii tăi execută această acţiune. Aceste informaţii, puse cap la cap, pot crea un tablou impresionant de date personale, extrem de uşor accesibil.

Cu cine te „împrieteneşti" pe Facebook? Tocmai ai primit o nouă „cerere de prietenie" pe Facebook, dar habar nu ai cine este acea persoană. Ce ai de gând să faci mai departe? Să îţi creşti numărul de prieteni, adăugând un străin şi astfel să îi oferi informaţii personale despre tine?

Experimentul Robin Sage, demers al companiei pentru securitate cibernetică Provide Security, a demonstrat pericolele din spatele acestei acţiuni, aflăm de la DoDLive. Pentru acest experiment s-a creat un profil fals, al unei oarecare Robin Sage pe reţele precum Facebook, LinkedIn şi Twitter. În spatele lui Robin, o fată drăguţă, a cărei poză a fost luată de pe un site pentru adulţi, şi a cărei ocupaţii era de „Analist Ameninţări Cibernetice" era de fapt Thomas Ryan, fondator al companiei Provide Security. Acesta s-a împrietenit, prin intermediul profilului fals, cu mai multe persoane, printre care şi angajaţi ai Agenţiei Naţionale de Securitate. Printre informaţiile pe care le-a adunat „Robin” de la prietenii „ei” virtuali se numără informaţii de securitate pentru conturi bancare sau de e-mail, dar şi date legate de operaţii militare de securitate, spun cei de la DoDLive.

Ai grijă ce statusuri postezi. De exemplu, nemulţumirile legate de activităţile de la serviciu, observaţiile răutăcioase despre colegul de departament sau faptul că îl învinuieşti pe şeful tău că nu ţi-a acordat o mărire salarială, deşi o meriţi, nu ar trebui postate public pe reţelele de socializare, mai ales dacă persoanele în cauză se regăsesc printre prietenii tăi virtuali.

Pozele pe care le afişezi îşi pot crea, de asemenea, neplăceri. Există, de exemplu, riscul ca cineva să folosească pozele pe care tu le afişezi, creând profile false atât cu numele tău, cât şi sub alt nume. De asemenea, pozele cu tine şi prietenii sau rudele tale în ipostaze ridicole ar trebui să rămână private. Nu în ultimul rând, folosirea opţiunii de Tagging pentru a identifica persoanele dintr-o poză ar trebui folosită cu maximă atenţie şi niciodată fără acordul celor care apar în fotografie. Pentru a te feri de eventuale neplăceri, nu uita să îşi setezi opţiunile de securitate pentru profilul tău de Facebook şi nu oferi niciodată informaţii care te pot pune în situaţii periculoase atât pe tine, cât şi pe cei dragi ţie.