Studiu: Utilizatorii de smartphone îşi verifică Facebook-ul de 14 ori pe zi

68

Dependenţa de reţeaua de socializare Facebook îi determină pe utilizatori să îşi verifice contul de aproximativ 14 ori pe zi prin intermediul aplicaţiei de smartphone dedicate, conform unui studiu recent efectuat de IDC şi sponsorizat de Facebook, informează CNN. Mai mult, din studiu reiese faptul că patru din cinci posesori de smartphones îşi verifica telefonul în primele 15 minute de când s-au trezit.

Conform cercetării, aplicaţia Facebook se bucură de o popularitate de 70% printre posesorii de telefoane mobile, clasându-se pe locul doi, după aplicaţia dedicată pentru căsuţa de e-mail, în timp ce efectuarea de apeluri telefonice însumează doar 16% din totalul timpul petrecut comunicând prin intermediul device-ului.Printre cele mai des întâlnite activităţi pe reţeaua de socializare se numără citirea News Feed-ului, postarea de comentarii la statusurile afişate de prietenii din listă, updatarea statusului personal, vizitarea profilelor personale ale prietenilor şi conversarea prin intermediul mesajelor cu aceştia, arată studiul. Aplicaţiile de socializare sunt intens accesate în momentul în care în viaţa utilizatorului se petrec evenimente importante de ordin social, din dorinţa sa de a împărtăşi experienţele pe care le trăieşte.

În ceea ce priveşte persoanele cu care petrec timpul pe reţelele sociale, studiul arată că pe primele poziţii se află prietenii, partenerul de viaţă sau iubitul/iubita şi părinţii, iar la polul opus comunitatea (biserica, şcoala etc.) şi copiii.

Deşi studiul a fost realizat în funcţie de obiceiurile americanilor, problema dezbătută are impact şi asupra utilizatorilor români. Business 24 arată că Facebook se afla în 2012 în fruntea site-urilor în ceea ce priveşte numărul de vizite, depăşindu-l pe gigantul Google sau YouTube. Mai mult, tot Business 24 spune că aproximativ 63% dintre copiii din România cu vârste cuprinse între 13 şi 16 ani au un astfel de profil public pe diverse reţele de socializare.

Conform unei cercetări realizate de Wilhelm Hofmann de la Universitătea din Chicago în Germania, publicat în toamna anului trecut, dependenţa cauzată de reţelele sociale este mai gravă chiar şi decât dependenţa de sex sau de ţigări, relatează Agerpres.