Trei oameni cu o poveste tristă au fraierit 14.000 de oameni

472

O poveste impresionantă despre doi soţi care au reușit să strângă 400.000 de dolari pentru o persoană fără adăpost ce și-a dat ultimii 20 de dolari pentru a-i ajuta într-o situaţie-limită s-a dovedit a fi o poveste care avertizează cu privire la campaniile frauduloase online de strângere de fonduri.

Prima știre. Bobbit, un veteran de război care a ajuns să locuiască pe străzi, a impresionat o lume întreagă după ce și-a folosit ultimii bani, 20 de dolari, pentru a ajuta o tănâră care rămăsese blocată noaptea pe autostradă, fără benzină și fără bani. Impresionată peste măsură de gestul cerșetorului, tânăra s-a întors acasă la soţul ei și împreună au hotărât să facă o campanie de strângere de fonduri prin GoFundMe, cu ţinta de 10.000 de dolari, pentru a-l ajuta pe Bobbit. Cei doi au reușit în final să strângă 400.000 de dolari, de la 14.000 de persoane private.

Știrea nr. 2. Bobbit a dat în judecată cuplul pentru că a cheltuit cea mai mare parte a banilor. Din cei 400.000 de dolari strânși cu scopul de a-l ajuta pe veteran să își refacă viaţa, se pare că Bobbit nu a intrat în posesia decât a 75.000, restul fiind cheltuiţi de cuplu pentru a întreţine un stil de viaţă pe care nu și-l permit, incluzând vacanţe, renovări prin casă, jocuri de noroc și un BMW nou în curte. Pe de altă parte, cuplul susţinea că a cheltuit jumătate din bani pe întreţinerea lui Bobbit, căruia i-ar fi cumpărat la un moment dat și o rulotă, după care nu i-au mai dat restul de bani pentru că Bobbit are o problemă bine cunoscută cu drogurile. La momentul respectiv, procesul părea să o ia în direcţia în care cel puţin unul dintre cei doi tineri să fie acuzat de fraudă și cel mai probabil și celălalt să își piardă locul de muncă.

Știrea nr. 3. Întreaga campanie s-a bazat pe o minciună la care Bobbit a luat parte de la început. Întâmplarea de pe autostradă nu a avut loc niciodată. Cuplul a dat peste Bobbit când s-a dus să joace într-un cazino, lângă locul unde Bobbit își făcea veacul. Procurorii au determinat că Bobbit a jucat un rol de complice, fiind perfect conștient de ce se întâmplă și promovând povestea în mai multe apariţii în presă. De asemenea, a ieșit la iveală că Bobbit postase o poveste similară pe Facebook în 2012, despre cum a ajutat o femeie care rămăsese fără benzină. Acum toţi trei riscă să stea zece ani după gratii.

Povestea trage un puternic semnal de alarmă cu privire la campaniile de strângeri de fonduri din mediul online, în special în această perioadă a anului. Conform unui sondaj, organizaţiile caritabile primesc 41% din donaţiile anuale în ultimele săptămâni ale anului. Dar impulsul care îi face pe oameni să fie mai darnici în această perioadă îi poate face și să fie mai neatenţi cu privire la alegerea cauzelor potrivite. Povestea lui Bobbit, de exemplu, a luat avânt în jurul Zilei Recunoștinţei.

Adrienne Gonzales a pus pe picioare site-ul GoFraudMe, care documentează și expune campanii frauduloase de la platforma GoFundMe. Ea a expus oameni care au pretins că suferă de cancer sau că au trecut printr-o tragedie personală teribilă. „În Statele Unite, ultimele două luni au fost teribile. Au fost o mulţime de oameni care au pretins că au trecut printr-o tragedie, incendiu, uragan, masacru”, spunea Gonzales la scurt timp după masacrul de la clubul de noapte Pulse, din 2017. Cu toate acestea, Gonzales speră ca oamenii să nu se uite la munca ei ca apoi să se descurajeze să doneze. „Aș vrea ca oamenii să doneze inteligent, să se gândească unde ajung banii lor și să nu cadă pradă primei drame care le apare în newsfeed”, conchide Gonzales.