Atentatul de la Moscova a apărut întâi pe Twitter și YouTube

39

Reţelele de socializare Twitter și YouTube au fost primele și cele mai bogate surse de mediatizare a informaţiilor cu privire la atentatul de la Moscova. Biroul de presă al aeroportului sau televiziunea naţională au fost ultimele.

„Televiziunea rusă a renunţat la orice pretenţie de a fi sursa principală de informaţie după ce a difuzat clipuri marcate YouTube sau TwitVid”, scrie publicaţia israeliană Haaretz. Chiar și New York Times a folosit aceeași sursă de informare. Financial Times scrie în ediţia online că Twitter și Youtube au fost cele mai rapide surse de știri, completând lacunele lăsate de autorităţi și mijloacele publice de informare în masă.

La mai puţin de 10 minute de la explozie, un utilizator Twitter a dat primul semnal. Ilya Likhtenfeld a scris la 16:44 „În Domodedovo a avut loc un atentat terorist. O explozie enormă în clădirea aeroportului…" La ora 18 a fost încărcat primul clip al unui alt martor ocular, utilizatorul de Twitter Stanislav Grigoryev. La ora 18:30 a apărut și primul clip pe youtube. În 24 de ore a fost vizualizat de 2.000.000 de ori.

În aproximativ două ore, mijloacele social-media au devenit principala sursă de informare cu privire la atentat. Și pe conturile președintelui rus de pe Twitter au apărut în scurt timp informaţii cu privire la convocarea responsabililor de securitate sau transmiterea de condoleanţe familiilor victimelor.

Primul clip video oficial, înregistrat la momentul atentatului, a fost dat publicităţii abia a doua zi. El conţine doar câteva secunde de filmare și a fost capturat de circuitul închis al aeroportului. Ca atare mai mulţi cetăţeni sau utilizatori de social media s-au plâns că nu sunt reprezentaţi de mijloacele de informare în masă ale statului. Aeroportul Domodedovo a dat oficial informaţia cu privire la atac abia după 50 de minute, iar televiziunea naţională a întârziat și mai mult.

Cei ce critică televizunea naţională acuză faptul că producătorii programelor așteaptă acordul Kremlinului înainte de a face publice informaţii despre starea de urgenţă din anumite zone ale ţării. Asta în timp ce televiziunile străine deja dădeau informaţii cu privire la atentatul de la aeroport. Un alt exemplu a fost anul trecut când, cu ocazia atentatului de la metroul moscovit, televiziunea naţională a transmis mai departe programele din grilă.