Inventarul practicilor culturale ale românilor în 2010

16

Tinerii români au cumpărat cărţi mai frecvent decât persoanele vârstnice. Întrucât tinerii sunt implicaţi în procese educaţionale, se apreciază că achiziţia de cărţi, în cazul lor, nu trebuie să fie considerată neapărat un comportament cu implicaţii culturale. Sunt câteva dintre concluziile studiului „Inventarul activităţilor umane şi practicile culturale ale românilor în 2010".

Studiul a fost realizat şi publicat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES).

Interesant este că 33% dintre respondenţii cu studii superioare nu şi-au cumpărat cărţi în 2010. Cele mai multe achiziţii de cărţi s-au înregistrat în segmentul de vârstă 18-35 de ani: 44,3% dintre aceştia. S-a constatat că achiziţia de cărţi creşte o dată cu venitul respondenţilor. „Piaţa de carte a cunoscut un trend descendent în 2010. Vânzările au scăzut cu 15%. Cauza este, în principal, criza economică, scăderea puterii de cumpărare", a declarat Marinela Popescu, de la Consumer Product Network.

Dacă 35% dintre români au cumpărat cărţi, în anul anterior, procentul maghiarilor care au achiziţionat cărţi este mai mare: 46,3%.

Mediul de rezidenţă marchează o diferenţă semnificativă între cei care au cumpărat cărţi, numărul cumpărătorilor din mediul urban fiind cu 14,3% mai mare faţă de cei din mediul rural.

Interesul pentru spectacole şi filme nu a fost foarte mare. Doar 23% dintre români au mers la spectacole şi numai 9% au mers la cinematograf. Maghiarii tineri şi cei cu studii superioare au mers la spectacole mai mult decât românii.

Surprinzător, poate, studiul arată că 44% dintre români nu au ascultat un cântec în anul 2010. În schimb, 97% s-au uitat cel puţin o dată la televizor, iar 79% au ascultat măcar o dată emisiuni radio. Procentul celor care au citit cel puţin o dată un ziar local este de 72%, iar ziarele centrale au fost citite de 55% dintre români.

Anul 2010 a fost unul în care românii şi-au îndreptat atenţia spre Dumnezeu şi biserică: doar 17% au declarat că nu au mers la biserică, spre deosebire cei 83% care au participat la serviciile religioase ale bisericilor. Procentul este dezechilibrat şi în privinţa activităţilor sportive. În timp ce 39% dintre români declară că au practicat diverse sporturi şi că au făcut mişcare fizică, în 2010, restul de 61% nu s-au implicat în activităţi sportive.

Studiul se bazează pe răspunsurile a 1.436 de români cu vârste de peste 18 ani, tipul eşantionului fiind mulţi-stratificat, probabilist şi reprezentativ la nivel naţional.