Ziua Internaţională a Comemorării Victimelor Holocaustului

827

Data de 27 ianuarie este Ziua Internaţională a Comemorării Victimelor Holocaustului, conform unei decizii a ONU din anul 2005. În anul 1945, pe 27 ianuarie, lagărul de concentrare de la Auschwitz era eliberat de armata sovietică.

„Holocaustul a fost un punct de cotitură în istorie, care a smuls lumii strigătul să nu se mai repete!", spunea președintele de ședinţă al Adunării Generale a ONU din 1 noiembrie 2005, atunci când ziua de 27 ianuarie a fost propusă ca o zi de comemorare a victimelor Holocaustului. Conform deciziei, în această zi statele membre ONU sunt îndemnate să desfășoare programe educaţionale care să aducă în memoria oamenilor amintirea tragediei, spre a preveni generaţiile viitoare de la repetarea unui astfel de genocid.

Decizia ONU respinge orice negare a Holocaustului, ca întreg sau parţial, și condamnă fără rezerve orice manifestare de intoleranţă religioasă, incitare, hărţuire sau violenţă împotriva persoanelor sau comunităţilor, motivate de originea etnică sau credinţele religioase.

Este o zi în care trebuie să ne reafirmăm hotărârea de a respecta drepturile omului, afirmă pe site-ul organizaţiei liderul ONU. „A nega evenimente istorice, în special subiecte atât de importante precum este Holocaustului, este pur și simplu inacceptabil. La fel de inacceptabile sunt apelurile pentru exterminarea unui stat sau a unui popor. Aș vrea să văd acest principiu fundamental respectat atât în retorica dar și în practica tuturor membrilor comunităţii internaţionale", afirmă Ban Ki-moon.

În cadrul acţiunilor de exterminare organizate de naziștii germani în cel de-al Doilea Război Mondial, au fost uciși aproximativ 6 milioane de evrei. Bilanţul total al holocaustului este necunoscut, cele mai moderate evaluări fiind de 11 milioane de persoane. Alături de evrei au murit și prizonieri de război ruși (între 2 și 3 milioane), etnici est-europeni, polonezi, sloveni sau sârbi (între 1,8 și 2 milioane), ţigani (între 220.000 și 1,5 milioane), persoane cu probleme psihice sau dizabilităţi fizice (250.000), homosexuali (între 5.000 și 15.000), persoane cu diverse orientări politice, religioase sau filosofice (stângiști, martori ai lui Iehova, francmasoni).

În România au fost luate în discuţie mai multe date pentru comemorarea victimelor holocaustului. Ziua Holocaustului în România a fost stabilită printr-o hotărâre de guvern pentru a fi marcată în data de 9 octombrie, la recomandarea Comisiei internaţionale pentru studierea consecinţelor Holocaustului în România şi a Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România. Pe 9 octombrie 1941 au început deportările forţate ale evreilor din Bucovina.