Tânărul care ne-a adus oglinda
În cazul popularului conflict dintre biserică și tineri, nu e posibilă decât o singură concluzie. Nu e greu de aflat ce ne lipsește. E greu de acceptat. Și de-o parte, și de cealaltă.
Risipa alimentară la români. Cum putem evita pierderile
În multe case din România, cantităţi importante din alimentele cumpărate ajung în scurt timp la gunoi, fără să-și fi justificat cheltuiala. Care sunt însă adevăratele costuri, dincolo de suma înscrisă pe bon?
România, pe locul 4 în clasamentul ţărilor UE cu cele mai numeroase decese violente
România se situează pe locul al patrulea în clasamentul ţărilor UE cu cele mai numeroase decese provocate de violenţă, arată cel mai recent sondaj Eurostat privind decesele.
România, în topul statelor UE care au înregistrat o scădere a populaţiei în 2018
Populaţia Uniunii Europene a crescut cu 1,1 milioane de locuitori în ultimul an, dar România nu se regăsește printre cele 18 ţări care au înregistrat creșteri ale populaţiei, ci în primele 4 ţări ale UE care au pierdut locuitori în 2018, potrivit datelor publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
Șase copilași din Tanzania, uciși pentru ca „vrăjitorii” să le poată folosi mâinile
Corpurile neînsufleţite a 6 copii daţi dispăruţi în sud-vestul Tanzaniei în luna decembrie au fost găsite desfigurate sau dezmembrate în districtul Njombe. Autorităţile, care au arestat deja un suspect, spun că crimele au fost motivate de superstiţie.
Cum știi că ai devenit dependent de social media
Prea puţin somn, prea multă muncă, prea multe calorii, prea puţine fibre, prea mult zahăr, prea puţin timp de calitate cu cei dragi. Tirul extremelor generaţiei noastre oscilează haotic între penuria lucrurilor bune și abundenţa lor. Însă mama tuturor exceselor, căreia îi cad pradă vegetarieni și omnivori deopotrivă, sedentari și dependenţi de sport, workaholici și...
Cât a îmbătrânit România
Institutul Naţional de Statistică avertizează că procesul de îmbătrânire demografică a României s-a accentuat în anul 2018 comparativ cu anul 2017. Astfel, indicele de îmbătrânire demografică a crescut de la 109,2 persoane în 2017 la 112,1 persoane vârstnice în 2018, la fiecare 100 de tineri.
Efectele legii împotriva vagabondajului în Ungaria
În aceeași perioadă în care Parlamentul Ungariei adopta legea care pedepsește penal ajutorarea refugiaţilor – o iniţiativă care a avut drept ţintă mai ales organizaţiile civice care ajută imigranţii ilegali –, un amendament care vizează vagabondajul a fost și el aprobat, fără a căpăta însă la fel de multă expunere publică. Patru luni mai târiu,...
Un studiu acuză cercetătorii britanici de „gândire de grup”
Majoritatea cercetătorilor britanici și majoritatea oamenilor de știinţă americani înclină spre sectorul de stânga al orientării politice, iar lucrul acesta îi îngrijorează pe observatorii din afara domeniului academic, care consideră că această situaţie încurajează partizanatul în știinţă și standardele duble, în timp ce descurajează colaborarea între cercetătorii cu viziuni concurente.
„Nu voi mai munci atât!” Începe să se audă strigătul angajaţilor epuizaţi
„Toată lumea se strânge după muncă... să mai muncească niţel. Vii și tu?”, era mesajul unei ilustraţii populare a artistului P.C. Vey din 2008. Zece ani mai târziu, gluma încă rezonează cu cei mai mulţi dintre noi.
Sociologi: e posibil ca liberalii și conservatorii să fie la fel de intoleranţi
„E posibil ca sociologii să îi fi înţeles greșit pe conservatori.” Așa începe un articol publicat recent de New York Magazine, în care jurnalistul Jesse Singal pledează pentru actualizarea studiilor știinţifice privind atitudinile care definesc grupurile conservatoare și pe cele care îi definesc pe liberali.
Cât de bogaţi sunt de fapt românii
Nu este o exagerare să spunem că România este o ţară a contrastelor. A contrastelor între ce spun unele studii despre viaţa din România și viaţa reală, pe care o trăim cu toţii la firul ierbii. A contrastelor între ce se cere pe piaţa muncii și ce se oferă. A contrastelor între cei care muncesc...
Raport Eurostat: Românii nu mai merg în vacanţă
România este în fruntea clasamentului ţărilor din UE a căror populaţie nu merge în vacanţă, se arată într-un raport Eurostat. Conform acestuia, în 2016, 76% dintre români nu au plecat nicăieri în concediu.
În România, populaţia se reduce cu 5 români pe oră
În anul 2018, când România sărbătorește 100 de ani de la încheierea Primului Război Mondial și de la înfăptuirea Mării Uniri, datele arată că populaţia din ţara noastră scade la fiecare oră cu 5 români.
Intervenţiile unice nu sunt suficiente pentru tratarea anxietăţii tinerilor
O singură intervenţie nu este de ajuns pentru a asigura remisia de durată a anxietăţii la tineri. Chiar și cel mai bun tratament pentru anxietate existent la ora actuală – combinaţia dintre medicaţie și terapie cognitiv-comportamentală – nu poate ajuta pe termen lung, dacă tânărul pacient nu efectuează ulterior controale din când în când pentru...
Telefoanele mobile au efecte nocive asupra dezvoltării copiilor
Grădiniţele, școlile primare și școlile gimnaziale din Franţa ar putea interzice utilizarea telefoanelor mobile de către elevi în sălile de curs, dar și în cantine și pe holuri – adică practic în toate incintele instituţiilor –, dacă o iniţiativă legală publicată zilele acestea va fi validată.
Educaţia copiilor care nasc copii
Alexandra nu avea nici 13 ani împliniţi atunci când a aflat că va fi mamă. Terminase clasa a VII-a, la o școală din Botoșani, pe care a continuat să o frecventeze chiar și când sarcina a devenit vizibilă. Însă din ziua în care o profesoară a ironizat-o, nu a mai dat pe acolo. Pe 1...
O revoluţie care nu mai poate aștepta – obiceiurile alimentare
Organizaţia Mondială a Sănătăţii, braţul Organizaţiei Naţiunilor Unite care se preocupă cu starea de sănătate pe glob de 60 de ani, tocmai a declarat război celui mai periculos tip de grăsimi alimentare – grăsimile trans artificiale. Miza? Să salveze 500.000 de vieţi anual.
Mai are loc Dumnezeu în conversaţiile de azi?
Lumea se schimbă pe repede înainte. Ritmul dezvoltării tehnologice și relativizarea valorilor sociale ne-a schimbat discursul despre lume și societate, ne-a schimbat conversaţiile cu cei de lângă noi, aducând noi înţelesuri conceptelor cu care operam până acum. Nimic nu este prea sacru pentru a scăpa de această „recalibrare”, nici măcar conversaţiile despre Dumnezeu.
Portretul credinţei la români pare semnat de Picasso
Credinţa religioasă este o culoare nelipsită din orice portret al românului obișnuit. Însă nuanţa pe care ar trebui să o capete această culoare, pentru realismul portretului, nu este una așa de flatantă cum ne-am dori. Cel puţin asta reiese din cea mai recentă statistică de profil publicată de Monitor Social.
Scoţia dă tonul în lupta pentru combaterea alcoolismului
Scoţia a devenit prima ţară din lume care să implementeze un preţ minim pentru băuturile alcoolice, într-un efort de combatere a contrabandei și a consumului excesiv de alcool.