România, pe locul 4 în clasamentul ţărilor UE cu cele mai numeroase decese violente

151

România se situează pe locul al patrulea în clasamentul ţărilor UE cu cele mai numeroase decese provocate de violenţă, arată cel mai recent sondaj Eurostat privind decesele.

Din cele 5,1 milioane de decese raportate în Uniunea Europeană (UE) în 2016, 3.300 (0,06%) s-au datorat agresiunii. Majoritatea victimelor au fost bărbaţi (65%), arată Eurostat într-o notă publicată miercuri.

Rata deceselor cauzate de violenţă este însă în scădere. De la 1,3 la suta de mii de locuitori în 2002, primul an în care asemenea date au devenit disponibile, rata a coborât la 0,6 în 2016. Cele mai mari rate ale decesului cauzat de violenţă sunt în ţările baltice, urmate de România, iar cele mai mici rate sunt în Marea Britanie.

Ţara cea mai afectată de fenomenul deceselor din cauze violente este Letonia. Aceasta a înregistrat 4,6 decese provocate de agresiuni la suta de mii de locuitori. Următoarele în clasament sunt Lituania, cu 3,6 decese la suta de mii de locuitori și de Estonia, cu 2,7 decese la suta de mii de locuitori. În România, rata deceselor din cauze violente ajunge la 1,6 decese la suta de mii de locuitori.

La capătul opus al clasamentului se află Marea Britanie, care a înregistrat cea mai mică rată de decese cauzate de agresiuni (0,1), urmată de câteva state membre cu o rată de 0,5: Luxemburg, Danemarca, Germania, Franţa, Austria, Cehia, Italia și Irlanda.

Pentru această statistică, Eurostat ia în calcul doar cazurile în care moartea a survenit prin omucidere sau în urma rănilor provocate de o altă persoană care avea intenţia de a răni sau a ucide. Sunt excluse decesele legate de intervenţii legale ale forţelor de ordine sau de război.

În România, în perioada ianuarie – iunie 2019, au fost sesizate 112 cazuri de omor. Anul trecut, au fost înregistrate 232 de infracţiuni de omor.

În anul 2016, cel mai recent pentru care Departamentul ONU privind Drogurile și Infracţionalitatea are date, România avea o rată a omorului de 1,25 la suta de mii de locuitori. În acel an au fost în total 247 de omoruri în România.