Studiu: crack-ul pune în pericol Brazilia

46

Potrivit unui studiu al Confederaţiei Naţionale a Municipalităţilor din Brazilia (CNM), crack-ul, un derivat al cocainei, a devenit o reală ameninţare la sănătatea publică, informează AFP.

Studiul, efectuat în 4.400 din cele 5.563 de oraşe braziliene, a concluzionat că drogul este o ameninţare serioasă în 64% dintre orașele Braziliei, în 58,5% dintre acestea provocând chiar o creștere semnificativă a actelor de violenţă.

„Situaţia este foarte gravă", a declarat preşedintele CNM, Paulo Ziulkoski, cotidianului O Globo. Creşterea criminalităţii, prin înmulţirea numărului de elevi care vin înarmaţi la şcoală este principala problemă identificată în studiu. În plus, lipsa unor structuri în care să fie primiţi consumatorii de droguri şi lipsa unor programe de prevenire au contribuit la această situaţie.

Crack-ul este un derivat mai ieftin al cocainei. Ambele droguri au efecte stimulente foarte puternice, dar de scurtă durată. Crack-ul este mult mai periculos decât cocaina, pentru că produce dependenţă psihică de la prima folosire.

Din cauză că produsele pe bază de cocaină sunt scumpe, dependenţii se implică adesea în prostituţie sau devin delincvenţi pentru a face rost de banii necesari pentru procurarea drogului, informează Romanian Harm Reduction Network.

(Foto: Wikimedia)