Studiu inedit: Şi mumiile au arterele înfundate

72

Un nou studiu arată că ateroscleroza nu este nicidecum o afecţiune tributară stilului de viaţă actual, căci şi mumiile din vechime se pare că au arterele înfundate.

Ateroscleroza stă la baza apariţiei majorităţii bolilor cardiovasculare şi presupune că pe pereţii arterelor s-au depus colesterolul şi grăsimile prezente în cantităţi excesive în sânge, care în timp au format un ţesut fibros ce împiedică circulaţia sângelui.

Cercetătorii americani au analizat mumii vechi de câteva mii de ani de pe diferite continente şi în total, de pe cinci situri arheologice, ajungând la concluzia că toate aveau ateroscleroză. În timp ce unii cercetători cred că afecţiunea este caracteristică secolului XX, când au început să se consume preponderent alimente bogate în grăsimi şi zahăr, „rezultatele sugerează că ea este o componentă de bază a procesului de îmbătrânire," a declarat Caleb Finch, neurobiolog şi co-autor al studiului publicat în revista The Lancet.

Finch şi colegii săi au analizat la tomograf corpurile a 137 de mumii, cu o medie de vechime de 4.000 de ani. Majoritatea mumiilor aveau sub 60 de ani la data morţii şi deşi proveneau din societăţi cu o dietă bazată pe cereale, toate arătau semne de ateroscleroză, sau depozite de calciu pe artere. Rezultatele sunt importante, deoarece sugerează că bolile de inimă sunt parte a procesului de îmbătrânire, scrie Live Science.