Activiști chinezi condamnaţi pentru „instigare la certuri”

14

Avocaţii Ni Yulan și soţul ei Dong Jiqin au fost condamnaţi la un an după ce au fost reţinuţi de poliţie. Cei doi erau cunoscuţi pentru consultanţa legală pe care o ofereau oamenilor ale căror case au fost confiscate de guvern și ameninţate cu demolarea.

Cuplul a fost pus sub arest pentru acuzaţia de „instigare la certuri, deranjarea ordinii publice și distrugerea intenţionată a unor bunuri publice și private," potrivit declaraţiei unui purtător de cuvânt al curţii de justiţie. Cei doi au fost reţinuţi în aprilie anul trecut, după un raid al poliţiei în urma căruia au fost arestaţi numeroși alţi activiști care îndemnau la acţiuni de protest similare celor din lumea arabă.

Primul proces al activiștilor a avut loc în luna decembrie 2011, și s-a desfășurat cu ușile închise. Atât accesul jurnaliștilor, cât și accesul diplomaţilor străini la acel proces a fost complet retricţionat.

Suporterii lui Ni Yulan (51 de ani) sunt convinși că ultimele acuzaţii sunt „plata" pentru activism și au denunţat sentinţa drept ilegală, nedreaptă și inumană, ţinând cont de starea de sănătate a femeii. Femeia se deplasează în mod curent cu ajutorul unui scaun cu rotile, din pricina maltratării pe care a suferit-o în timpul arestului.

Verdictul este „extrem de nerezonabil" a declarat pentru Reuters fiica celor doi activiști, iar Uniunea Europeană a emis o declaraţie în care se arată „îngrijorarea profundă" a statelor membre pentru situaţia celor care doresc apărarea drepturilor omului în China. Mai mult, documentul solicită eliberarea imediată a activistei, pentru a-i proteja sănătatea.

Cuplul ar fi putut primi o sentinţă și mai dură, a afirmat Wang Songlian, din partea grupului chinez Apărătorii Drepturilor Omului, care a apreciat influenţa pozitivă a atenţiei internaţionale în acest caz.