Studiu: Vaccinul antigripal este sigur pentru femeile gravide

67

Unul dintre cele mai mari studii făcute pe acest subiect oferă reasigurări femeilor gravide, spunând că îşi pot face liniştite vaccinul antigripal.

Cercetătorii nu au găsit nicio dovadă că vaccinul ar creşte riscul unui avort spontan, ba chiar ar putea preveni unele decese. Infecţia cu virusul gripal în timpul sarcinii este factorul care creşte riscul de moarte la fetus, arată studiul norvegian.

Studiul a fost realizat de către Institutul Norvegian pentru Sănătate Publică şi a urmărit mai mult de 113.000 de sarcini pe perioada 2009 şi 2010, în timpul unei epidemii internaţionale de gripă porcină. Înainte de 2009, autorităţile norvegiene nu sfătuiau în mod regulat femeile însărcinate să se vaccineze împotriva gripei. Dar în timpul epidemiei, vaccinul împotriva noii tulpine de virus a fost recomandat celor în al doilea şi al treilea trimestru de sarcină. În final, cercetătorii au calculat că riscul de deces al fetusului a fost de două ori mai ridicat în cazul femeilor care nu s-au vaccinat.

Studiul a fost publicat miercuri în New England Journal of Medicine, în timp ce Statele Unite şi mai multe ţări din Europa trec printr-un sezon al infecţiilor virale.