Argumentele biblice ale președintelui Obama. Bilanţ după primul mandat

84

La ceremonia de inaugurare, președintele american Barack Obama va jura pe Biblii care au aparţinut cândva mentorilor săi politici, Abraham Lincoln și Rev. Martin Luther King Jr., prilej pentru Religion News să facă o recenzie a discursurilor religioase ale lui Obama pentru a evidenţia modul în care acesta s-a raportat la Biblie, în timpul primului său mandat.

Obama știe că poţi atinge oamenii cu ajutorul religiei, a declarat Jeffrey Siker, profesor de teologie la Universitatea Loyola Marymount din California. „Dar [pentru asta] trebuie să poţi să îţi traduci pledoaria în argumente pe care să le poată înţelege oameni de diferite religii, sau fără nicio religie," a mai spus profesorul.

Președintele a citat din „Predica de pe Munte” pentru a-și susţine viziunea economică, din Psalmi pentru a consola familiile victimelor de la Newtown și „Regula de Aur” pentru a-și justifica sprijinul tot mai mare pe care îl acordă cuplurilor de același sex. În timpul discursului susţinut la numirea sa în funcţie, în anul 2009, Obama a citat apelul Apostolului Pavel la a renunţa la „lucrurile copilărești", provocând ţara să se ocupe de problemele sale complexe.

Și alţi președinţi americani s-au sprijinit pe Scriptură pentru a-și construi diverse argumentaţii. Bill Clinton a făcut referiri la Psalmi atunci când a cerut iertare în scandalul Monica Lewinsky, iar George W. Bush a citat din Biblie pentru a-și consolida legătura ramura evanghelică a creștinilor din SUA.