Stilistul care își petrece duminicile schimbând look-ul vagabonzilor din New York

3251

Șase zile pe săptămână, Mark Bustos lucrează ca stilist la un salon scump din New York, frecventat de persoane înstărite. Singura lui zi liberă din săptămână o petrece tot muncind, însă pentru o categorie complet diferită de clienţii care frecventează salonul la care lucrează. Mai mult, le oferă acestora serviciile sale complet gratuit.

În fiecare duminică, Bustos pornește alături de prietena sa pe străzile din New York, pentru a-și oferi serviciile  profesioniste de tuns și aranjare a părului persoanelor nevoiașe, fără adăpost.

„Vreau să fac ceva frumos pentru tine astăzi.”

Cu această afirmaţie simplă, Bustos își abordează potenţialii clienţi, pe care îi întâlnește întâmplător pe stradă, scrie Huffington Post. Până la finalul zilei, stilistul schimbă înfăţișarea, poate chiar și viaţa, a șase necunoscuţi fără posibilităţi materiale.

De asemenea, prietena lui le oferă clienţilor și ceva de mâncare, având grijă să îi întrebe dinainte care le sunt preferinţele, fapt care i-a surprins pe unii dintre cei care au ales să își lase podoaba capilară pe mâinile stilistului. „Unul dintre răspunsurile pe care le-am primit a fost: «Nimeni nu m-a întrebat niciodată ce vreau cu adevărat. De regulă primesc resturi»”, își aduce aminte Bustos.

Proiectul lui de ajutorare a oamenilor străzii prin această metodă a debutat încă din luna mai 2012. Pe atunci, se afla în vizită la familia lui, în Filipine, când a avut ideea de a închiria un scaun dintr-o frizerie și a-l folosi pentru a-i tunde pe copiii săraci din zonă. „Sentimentul meu a fost acela de satisfacţie deplină, aşa că am decis să aduc această energie pozitivă cu mine în New York”, susţine Bustos.

Într-adevăr, experienţa sa în calitate de stilist pentru persoane nevoiașe i-a adus multe satisfacţii. Totodată, le-a adus și un strop de speranţă celor care i-au acceptat serviciile. „Jemar Banks. Nu voi uita acest nume. În timp ce l-am tuns și i-am oferit ce și-a dorit să mănânce, nu a avut prea multe de spus, dar după ce i-am arătat cum îi stă, când am terminat (…) primul lucru pe care mi l-a spus a fost: «Știi pe cineva care face angajări?»” mărturisește Bustos.

Când prestează servicii pentru oamenii fără adăpost, stilistul alege în mod intenţionat zone cât mai populate. Motivul său nu are nicio legătură cu autopromovarea, cât cu dorinţa de a-i inspira prin acţiunile sale pe ceilalţi să fie buni cu semenii lor dezavantajaţi.

„Este atât de mult negativism în lumea de azi”, a declarat Bustos pentru Today. „Eu îmi doresc doar să aduc (…) speranţă.”

Foto: Instagram