Credinţa – secretul longevităţii?

953

Dr. Richard Scott se afla în perioada de recuperare după chimioterapia și radioterapia pentru cancerul intestinal de care suferea, când a început să citească lucrarea știinţifică Handbook of Religion and Health. Lectura studiilor prezentate în lucrare l-a ajutat să descopere lucruri fascinante despre puternica influenţă a credinţei asupra sănătăţii fizice a omului.

Expertul susţine că impactul credinţei asupra sănătăţii este „cu totul extraordinar”, scrie The Telegraph. Credinţa joacă un rol important în protejarea inimii, diminuând riscul unui infarct chiar și cu două treimi. Mai mult, credincioșii ar putea avea mai multe șanse de supravieţuire în cazul unui accident vascular cerebral sau în cazul apariţiei cancerului.

Religia are un aport benefic și la nivelul sănătăţii mintale a individului. De exemplu, prin puterea credinţei, pacienţii cu depresie reușesc să se recupereze mai repede.

„Credinţa în Dumnezeu este relevantă pentru toate afecţiunile studiate în prezent”, susţine dr. Scott.

Multiple studii au relevat deja o conexiune între longevitate și religie. Pacienţii care urmează să fie supuși unui transplant de ficat au mai multe șanse de supravieţuire după intervenţie, dacă au o „conexiune religioasă puternică”, potrivit unui studiu publicat în jurnalul Liver Transplantation. „Am descoperit că o căutare activă a Divinităţii – credinţa pacientului are o putere mai mare decât destinul generic – a avut un impact pozitiv asupra șanselor de supravieţuire a pacientului”, a declarat coordonatorul studiului, dr. Franco Bonaguidi.

Mărturisirea unuia dintre participanţii la studiu demonstrează impactul puternic al credinţei asupra individului. „Mi-am recuperat viaţa prin voia Celui de Sus… Am avut multă încredere în El. Această apropiere m-a facut să mă simt mai puternic și mai calm”, a declarat pacientul.

Dr. Harold Koenig, directorul Centrului pentru Studii asupra Religiei/Spiritualităţii și Sănătăţii, de la Universitatea Duke, a publicat o serie de lucrări prin care subliniază influenţa credinţei asupra stării de sănătate a individului. Printre efectele enunţate de expert se numără faptul că persoanele credincioase au mai multe șanse de recuperare în urma unei boli și duc o viaţă mai lungă decât persoanele nereligioase. De asemenea, duc un stil de viaţă mai sănătos și sunt mai satisfăcute de existenţa lor, comparativ cu ceilalţi. În plus, cei care merg regulat la biserică au un sistem imunitar mai puternic și ajung mai rar să apeleze la serviciile de spitalizare, în raport cu cei care merg rar sau deloc în lăcașurile de cult.

O parte semnificativă dintre cei care ajung să trăiască o viaţă lungă atribuie acest lucru religiei. Credinţa în Dumnezeu a fost secretul longevităţii invocat de aproape un sfert dintre cei 100 de centenari care au luat parte la un studiu efectuat de furnizorul de servicii de sănătate pentru bolnavi cronici și persoane cu handicap, Evercare.