SUA: 46% dintre americani văd creştinismul şi capitalismul incompatibile

132

Un procent de 46% dintre creştinii americani cred că nu există compatibilitate între valorile creştine şi capitalism. Sunt însă şi 38% între creştinii americani care cred că religia creştină şi capitalismul funcţionează bine împreună.

Concluzia reiese dintr-un sondaj realizat de Public Religion Research Institute în colaborare cu Religion News Service.

Numărul celor care se declară neafiliaţi unei religii şi care cred că nu există compatibilitate între creştinism şi capitalism este, de asemenea, mai mare decât al celor care nu aparţin unei religii, dar care cred că valorile creştine şi cele capitaliste se armonizează. Astfel, 40% dintre nereligioşi văd o contradicţie clară între creştinism şi capitalism, în timp ce doar 32% dintre ei cred că religia creştină şi capitalismul lucrează bine împreună.

Şase din 10 americani susţin că una dintre cele mai mari probleme din SUA sunt diferenţele în ceea ce priveşte distribuirea bogăţiei, fiind tot mai puţini cei care deţin tot mai multe resurse, în timp ce foarte mulţi oameni trăiesc în sărăcie. Tinerii cu vârste între 18 şi 34 de ani sunt mai înclinaţi decât cei cu vârste peste 65 de ani să creadă că această inegalitate reprezintă o problemă. Inegalitatea distribuirii resurselor este considerată o problemă serioasă şi de către 55% dintre evanghelicii americani.

„Găsim peste tot în Biblie numeroase pasaje despre faptul că suntem păzitorii fratelui nostru, despre cum să îi primim pe străini, să îi hrănim pe cei flămânzi, să îi îmbrăcăm pe cei goi şi să îi vindecăm pe cei bolnavi. Ideea că suntem indivizi autonomi care se află într-o competiţie pentru resursele limitate, fără a ne preocupa de binele altora, este o filosofie complet străină de Biblie şi, în opinia mea, contradictorie creştinismului autentic", a declarat Andrew Walsh, profesor de religie la Culver-Stockton College, notează religionnews.com.

Sondajul a mai arătat că jumătate dintre femei consideră că religia creştină şi capitalismul nu se potrivesc, în timp ce numărul bărbaţilor care împărtăşesc aceeaşi opinie este mai mic (doar 37%). Aproape jumătate dintre americanii care au venituri anuale de 100.000 de dolari sau mai mult cred că religia creştină se potriveşte cu regulile capitalismului, în timp doar 23% dintre cei care au un venit anual de 30.000 de dolari sau mai puţin susţin aceeaşi opinie.

Majoritatea americanilor (61%) cred că lumea afacerilor nu ar respecta normele etice dacă nu ar exista autorităţi şi legi care să impună acest lucru.

(Foto: tiedup.tumblr.com)