Apple, acuzată pentru fișierul spion de pe iPhone

74

Compania Apple este acuzată de experţi privind vulnerabilitatea sistemelor de securitate în colectarea și stocarea datelor utilizatorilor săi. Între oficialii care au cerut explicaţii Apple se numără un minister german și doi senatori americani.

Apple a fost mai multe zile pe prima pagină a presei pentru rapoartele financiare de excepţie. Actuala controversă a pornit de la descoperirea cercetătorilor Pete Warden și Alasdair Allen, un fişier numit "consolidated. db". Acesta păstrează evidenţa datelor GPS pe sistemele Apple 3G şi se actualizează regulat în funcţie de locaţia utilizatorului, scrie New York Times. Informaţia stocată pe telefon este trimisă şi aplicaţiei iTunes atunci când utilizatorul sincronizează un iPhone sau un iPad 3G. Fișierul poate fi accesat iar informaţiile exploatate, după cum arată cercetătorii.

Tracking-ul unui telefon mobil nu e ceva nou. Conform datelor analizate de publicaţia The Wall Street Journal, și telefoanele care utilizează platforma Android de la Google transmit către Google, regulat, locaţia pe care o au. Alţi experţi arată că surprizele nu sunt deloc noi, informaţiile fiind făcute publice de un an de zile. Controversa de acum stă în ceea ce se face cu acele date și cât de ușor accesabile sunt aceste informaţii. „Nu putem ști de ce adună Apple aceste informaţii, dar e clar că este o acţiune premeditată, pentru că baza de date este actualizată la back-up-uri sau la migrarea pe alte dispozitive", spun cei doi specialiști.

Știrea a făcut înconjurul lumii și a fost urmată de solicitări de clarificare. „Apple trebuie să dezvăluie unde, pentru cât timp şi în ce scop sunt păstrate aceste date, cine are acces la ele şi cum le protejează de accesarea neautorizată, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului german pentru protecţia consumatorilor. Controversa a ajuns la nivelul Congresului american, unde doi senatorii s-au sesizat cu privire la acuzaţiile aduse companiei Apple. Democraţii Al Franken și Edward Markey i-au trimis scrisori șefului Apple, Steve Jobs, în care solicită în termen de 15 zile clarificări. În opinia lor, „colectarea, stocarea și transmiterea locaţiei utilizatorilor, pentru scopuri comerciale, fără acordul expres al acestora este inacceptabilă și violează legea în vigoare." Senatorul Markey a făcut un joc de cuvinte arătând că Apple trebuie să se asigure că „iPhone nu devine iTrack".

Desigur, explicaţiile cunoscute până acum, și care apar și în acordurile de utilizare, sunt acelea că firmele colectează aceste informaţii pentru a oferi servicii mai bune, în funcţie de locaţia utilizatorilor. În acord se arată că se pot colecta informaţii precum „ocupaţia, limba, codul poştal, codul de zonă, identificatorul unic pentru dispozitiv, locul şi fusul orar în care este utilizat un produs Apple" astfel încât compania să aibă „o înţelegere mai bună a comportamentului clienţilor" și să poată „îmbunătăţi produsele, serviciile şi publicitatea".

Locaţia unui utilizator este o mină de informaţie pentru companie sau pentru publicitari. Dar nu doar atât. Conform scrisorilor senatorilor americani, riscurile pentru utilizator sunt uriașe dacă informaţiile încap pe mâna unor hackeri, parteri de afaceri necinstiţi sau soţi geloși, detectivi particulari sau alte persoane care le accesează fără un mandat judecătoresc. Astfel, poţi afla despre orice utilizator unde stă, unde lucrează, la ce doctori apelează, la ce școală își duce copiii, pe unde călătorește, pe cine vizitează – și toate acestea în ultimele luni sau chiar ultimul an, după cum reclamă senatorul Franken în scrisoarea sa.