Apple – vânzări record și dușmani pe măsură

14

Gigantul american Apple a anunţat profituri record faţă de anul trecut. Își acţionează în instanţă cel mai important competitor și este, la rândul său, acuzat de practici ilegale.

Pentru trimestru fiscal încheiat în martie Apple a anunţat venituri în creștere cu 83%, iar profitul net în creștere cu 95% faţă de datele anului trecut. Rezultatele au ca explicaţie vânzări record ale telefoanelor în peste 90 de ţări, dincolo de orice așteptări ale analiștilor, dar și o creștere cu 28% a vânzărilor computerelor. Comercializarea tabletelor a fost însă sub așteptări din pricina incapacităţii de producţie în timp ce iPod-urile, altă dată un mare generator de venituri, au scăzut efectiv în vânzări.

Un efect direct al succesului este concurenţa de care Apple nu se poate plânge. Între cei mai puternici concurenţi pe piaţa device-urilor de comunicaţie, se numără Samsung și Motorola, tableta Samsung Galaxy Tab fiind cel mai mare rival al iPad. Deși Apple este cel mai mare client al Samsung pe partea de componente, firma americană a dat în judecată gigantul sud-coreean pentru copierea modelelor la telefoanele și tabletele din seria Galaxy. Samsung a reaţionat afirmând că nu se va feri de proces și „va răspunde acţiunii în instanţă prin apelul la măsurile legale care protejează proprietatea intelectuală."

Apple este acuzat la rândul său pentru colectarea de date personale și informaţii cu privire la utilizatorii produselor sale. Anunţul făcut iniţial în The Guardian iar apoi întregul proces a fost explicat pe site-ul O'Reilly Radar (radar.oreilly.com). Cercetătorii în probleme de securitate informatică Pete Warden and Alasdair Allen, foști angajaţi Apple, au arătat că device-urile înregistrează și stochează locul și timpul utilizării acestora și pot transmite informaţiile altor device-uri cu care se sincronizează. În mod normal datele de acest fel sunt accesibile operatorilor de telefonie și pot fi folosite numai în urma unei decizii judecătorești. Apple nu a oferit încă explicaţii la acuzele care i se aduc.