Teama de a nu pierde noutăţile de pe telefon întrece frica de moarte

264

FOMO, acronimul pentru Fear of Missing Out, adică „teama de a nu pierde ceva”, sau „teama de a nu rămâne pe dinafară”, poate fi epuizantă din punct de vedere emoţional, dar poate fi și periculoasă din punct de vedere fizic.

Aceasta desemnează teama utilizatorilor activi pe reţelele de socializare de a nu rata ceva ce se întâmplă în lume și astfel evită să ia o pauză de la mediul virtual.

Oamenii de știinţă au arătat că aproape trei sferturi dintre tinerii adulţi au recunoscut că în anumite momente ale vieţii au experimentat FOMO, ce s-a manifestat prin niveluri scăzute de satisfacţie, dar și printr-o strare de spirit proastă.

Mai grav însă este că, potrivit unui studiu recent, publicat în revista Risk Analysis, utilizarea telefonului în timpul condusului, din pricina curiozităţii de a vedea ce mai este nou pe reţelele de socializare, vorbitul la telefon și tastarea de mesaje text sunt corelate cu un risc considerabil de accidente auto fatale.

Astfel, conform cercetătorilor, vorbitul la telefon crește riscul de accident de 2,2 ori, în timp ce tastarea de mesaje crește riscul de 6,1 ori.

În încercarea de a înţelege motivele pentru care oamenii continuă să utilizeze telefonul mobil în timp ce conduc, cercetătorii au analizat 447 de șoferi din Australia. Ei au evidenţiat două motive majore pentru care oamenii continuă să folosească telefonul mobil în timp ce conduc. Este vorba despre simţământul anxietăţii de separare și despre „teama de a nu pierde” ceva din ceea ce prietenii fac sau vorbesc.

„FOMO este un motivator puternic al comportamentului, inclusiv al comportamentului de verificare a smartphone-urilor”, a declarat cercetătorul de cyberpsihologie Jon Elhai.

Cei mai expuși unui astfel de comportament riscant sunt adulţii tineri, dar și cei care au mai multă experienţă în conducerea autovehiculelor. Comparativ cu bărbaţii, femeile folosesc mai mult telefonul mobil și, de asemenea, cred cu mai multă convingere că nu pot provoca un accident auto ca urmare a distragerii atenţiei cauzate de telefon.

Oamenii de știinţă au explicat că verificarea continuă a telefoanelor mobile în timpul condusului este un obicei foarte riscant și dăunător. Și, cu toate că de cele mai multe ori înţeleg riscurile la care se expun, păstrarea acestui obicei demonstrează că oamenii își supraestimează abilitatea de a îndeplini mai multe sarcini în același timp și au impresia că alţii sunt cei care nu pot face asta la fel de bine ca ei, se arată în studiu.

În Statele Unite, în anul 2016, aproximativ 3.450 de decese au fost legate de neatenţia la volan a șoferilor, care au accidentat alte autovehicule, în timp ce 562 de decese (pietoni, bicicliști etc) au fost cauzate de șoferii neatenţi.

În România, în anul 2017, au avut loc peste 8.600 de accidente rutiere în care şi-au pierdut viaţa peste 1.900 de persoane, iar în 4% din aceste tragedii şoferii nu au fost atenţi la condus.

Un sondaj efectuat în ţara noastră, în 2017, în cadrul campaniei naţionale de siguranţă şi prevenţie rutieră „FII TREAZ LA VOLAN!”, a arătat că 60% dintre şoferii români vorbesc la telefonul mobil atunci când conduc fără însă a utiliza un handsfree și aproximativ 40% trimit mesaje text atunci când se află la volan. În plus, conform Poliţiei Rutiere, în București un șofer este amendat la fiecare 20 de minute pentru că folosește telefonul mobil când conduce.