Peste 8 milioane de copii născuţi în urma FIV. Numărul crește și în România

471

Primul copil din lume care s-a născut în urma fertilizării in vitro (FIV) este Louise Brown, care s-a născut în Marea Britanie, în iulie 1978.

De atunci, 8 milioane de bebeluși s-au născut în întreaga lume ca urmare a FIV, dar și a altor tratamente avansate de fertilitate, potrivit unui raport al Comitetului Internaţional de Monitorizare a Tehnologiilor de Reproducere Asistată, o organizaţie nonprofit care difuzează informaţii globale despre tehnologiile de reproducere asistată.

Cu toate acestea, în timp ce numărul de nașteri datorate FIV a crescut în ultimele patru decenii, nașterile de gemeni, precum și nașterile multiple au scăzut, potrivit cercetătorilor.

Louise Brown, cunoscută în trecut ca „bebelușul din eprubetă”, a declarat, făcând referire la cei 8 milioane de bebeluși: „Nu cred că mama mea, Lesley Brown, și-ar fi putut imagina la ce amploare va ajunge FIV și câţi copii se vor naște prin intermediul acestui procedeu.”

Societatea Europeană de Reproducere Umană și Embriologie a colectat, de asemenea, date naţionale privind registrele ciclurilor tehnologice de reproducere asistată, la o singură încercare de realizare a concepţiei, efectuate în Europa între 1997 și 2015. Conform datelor, Spania este pe primul loc la reproducerea asistată, cu 119.875 de cicluri de tratament, urmată de Rusia, cu 110.723 de cicluri. Germania are 96.512 tratamente, iar Franţa, 93.918. Regatul Unit efectuează de obicei aproximativ 60.000 de tratamente pe an. Prin comparaţie, Centrele de Control și Prevenire a Bolilor din Statele Unite raportează 263.577 de tratamente de reproducere asistată efectuate la 463 de clinici de fertilitate în 2016, având ca rezultat 76.930 de nou-născuţi vii.

În ţările europene, rata de succes este de 36% atât pentru FIV, cât și pentru injectare intracitoplasmică de spermatozoizi, potrivit raportului. De asemenea, rata transferurilor unice de embrioni continuă să crească în Europa – de la 11% în 1997 la 38% în 2015 – în timp ce rata nașterilor multiple a scăzut la 14% începând cu 2015, potrivit raportului.

Fertilizarea in vitro nu intervine în complexul genetic al copilului, astfel că între fătul creat in vitro și fătul procreat natural nu apar deosebiri ale dezvoltării. Spre deosebire de FIV, injectarea intracitoplasmică de spermatozoizi prevede injectarea directă intraovulară a unui singur spermatozoid prin microinjectare şi este cunoscută sub denumirea de ICSI.

Numărul de copii născuţi prin intermediul FIV continuă să crească, însă apelarea la această metodă este încă foarte mult influenţată de preţurile destul de ridicate.

În România, anul acesta, Primăria Capitalei a anunţat că va acorda un sprijin financiar cuplurilor infertile din Bucureşti pentru realizarea procedurii de fertilizare in vitro. Din 4 iunie, proiectul este funcţional și se derulează în farmacii şi în unităţi sanitare specializate în fertilizare in vitro, care îndeplinesc criteriile de eligibilitate. Un cuplu poate solicita ajutor pe baza unei scrisori medicale, iar suma acordată este de 13.800 de lei, constând în vouchere.