Ce să-i dai bebelușului să mănânce ca să doarmă mai bine

144

Alimentaţia copiilor, și în deosebi a sugarilor, este o temă care atrage dezbateri mai violente ca oricare alte teme politice de importanţă internaţională. Unele mame se angajează combativ în discuţie, deja convinse de ceea ce este mai bine și închise la informaţii noi, în timp ce alte mame sunt în căutare permanentă de noi descoperiri din lumea academică, cum ar fi că introducerea mai rapidă a alimentelor solide are anumite beneficii, printre care și un somn mai bun pentru copil.

Este o descoperire făcută de o echipă de cercetători din Marea Britanie și Statele Unite ca parte a unui studiu clinic care în principal explora efectul introducerii precoce a mâncării solide asupra riscului de a dezvolta alergii alimentare. Însă, în același timp echipa a fost atentă și la impactul asupra ratei de creștere a copilului și asupra calităţii somnului.

Pentru că și alte studii au demonstrat că introducerea de la trei luni în alimentaţie a unor alimente care pot cauza alergii, precum ouăle și alunele, scade șansele de apariţie a alergiilor la alimentele în cauză, comparativ cu introducerea lor în alimentaţie la șase luni, presa a fost mai degrabă interesată de data aceasta de impactul alimentaţiei asupra calităţii somnului.

Mai bine de 1.300 de copii sănătoși au fost urmăriţi de cercetători timp de trei ani. Jumătate dintre aceștia au fost hrăniţi exclusiv de la sân pentru primele șase luni, așa cum se recomandă în prezent de organizaţii naţionale și internaţionale de sănătate, în timp ce cealaltă jumătate a primit și mâncare solidă începând de la trei luni. După șase luni de viaţă, toţi bebelușii aveau o alimentaţie diversificată.

Rezultatele studiului arată că bebelușii care pe lângă laptele matern au primit și mâncare solidă de la trei luni dormeau în medie cu 2 ore mai mult pe săptămână și se trezeau de mai puţine ori pe noapte la vârsta de șase luni, comparativ cu cealaltă grupă. Cu toate acestea, echipa de cercetători atrage atenţia că nu s-au folosit senzori pentru a monitoriza somnul copilului, ci datele au fost raportate de către părinţi, care e posibil să fi fost influenţaţi de informaţia deja cunoscută că bebelușii care primesc mâncare solidă mai devreme s-ar putea să doarmă mai bine.

Unii experţi în domeniu au primit bine rezultatele studiului, spunând că normele în vigoare la nivel internaţional și care „interzic” introducerea alimentaţiei solide înainte de patru luni, cel mai devreme, se bazează pe dovezi știinţifice de acum zece ani și ar trebui schimbate. Recomandările în această privinţă date la nivelul Uniunii Europene sunt în prezent în curs de reevaluare.

Criticii susţin însă că beneficiile care reies din studiu sunt „minimale” în viaţa de zi cu zi și că o diferenţă în tiparul de somn nu a putut fi observată până în luna a cincea la copiii care primeau deja mâncare solidă de la trei luni, de aceea le recomandă părinţilor să fie circumspecţi. „Nu există niciun motiv fiziologic pentru care introducerea alimentaţiei solide devreme i-ar ajuta pe copii să doarmă mai bine, nu la cantităţile foarte mici recomandate în acest studiu”, este de părere Amy Brown, profesoară la Universitatea Swansea, care a realizat și ea cercetări pe tema înţărcatului copiilor. Este nevoie de studii mult mai riguros controlate pentru ca astfel de rezultate să poată fi luate în serios, crede ea.