Toate cimitirele îl refuză pe Tamerlan Tsarnaev

50

Niciun cimitir din Massachusetts nu acceptă să-l îngroape pe Tamerlan Tsarnaev, suspectul în atentatul din 15 aprilie de la maratonul din Boston, soldat cu trei morţi și peste 260 de răniţi, scrie USA Today.

Peter Stefan, directorul casei de pompe funebre care găzduiește trupul neînsufleţit al tânărului a explicat presei că nu a găsit niciun cimitir care să accepte să primească rămășiţele pământești ale lui Tamerlan Tsarnaev în tot statul Massachusetts.

 „Trebuie să îl ingropăm pe acest om. Puţin contează cine este sau ce a făcut, în ţara noastră, oamenii sunt îngropaţi", a declarat Peter Stefan, care a dezvăluit că a primit ameninţări cu moartea de la americani pentru ca a primit corpul tânărului în casa sa mortuară. „Mi-au spus că nu sunt american" a mărturisit acesta, citat de Associated Press.

Nu există nicio procedură standard într-o situaţie precum cea de faţă, în care se pune întrebarea ce să se facă cu cadavrul unei persoane suspectate de crime care au oripilat și au terorizat o întreagă naţiune.

Trupul lui Tsarnaev a fost respins și de numeroase case mortuare, până când să fie acceptat de cea condusă de Peter Stefan (foto dreapta jos), la cererea unchiului lui Tsarnaev, Ruslan Tarni (foto stânga jos). „Noi depunem un jurământ să facem acest lucru", a afirmat Stefan. „Pot eu să aleg doar pe cei care-mi convin? Nu. Pot eu să separ păcatele de păcătos? Nu", a adăugat el.

Unul dintre oficialii orașului Boston, Robert Healy, a afirmat că nu este de acord cu înmormântarea lui Tsarnaev în acea zonă, precizând că orașul „ar fi afectat în mod negativ de conflicte, proteste și prezenţă media covârșitoare la o astfel de înmormântare".

 Incinerarea nu reprezintă o opţiune pentru musulmani. Corpul trebuie îngropat sub pământ, conform declaraţiei lui Yasmin Nouh, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Relaţii Americano-Islamice.

Stefan a afirmat ieri că mama lui Tsarnaev, Zubeidat Tsarnaeva, dorește ca trupul fiului său să fie trimis în Rusia, unde acesta s-a născut.

Situaţia este extrem de delicată, cu atât mai mult cu cât Tsarnaev (foto jos) nu este privit ca suferind de vreo afecţiune mentală, afirmă James Alan Fox, profesor de criminologie la Universitatea de Nord-Est din Boston. „Oamenii consideră că e «rău», așa că societatea «nu-l iartă și nu-l uită»", a adăugat el.

Familiile celor care comit crime notorii organizează de regulă ceremonii private și lasă de multe ori mormintele nemarcate, pentru a evita desacralizarea lor. Pentru Adam Lanza, spre exemplu, care, pe 14 decembrie a ucis 20 de elevi, 6 angajaţi ai unei școli și propria mamă, iar apoi s-a sinucis, a fost organizată o ceremonie privată de înmormântare.

 De asemenea, și în cazul lui Eric Harris, un elev care și-a ucis 12 colegi de clasă și un profesor de la Liceul din Columbia în 1999, locul înmormântării nu a fost făcut public. Un alt criminal din Columbia, Dylan Klebold, a fost incinerat.

Nu în ultimul rând, Osama bin Laden, care a organizat atentatul din 11 septembrie 2001, a fost îngropat în mare după ce a fost ucis în cadrul unui raid armat din 2011.Cu toate acestea, există și cazuri în care numele de familie a fost precizat pe mormânt, sau chiar cazuri, precum cel al lui Patrick Henry Sherrill, un angajat poştal, care a ucis 14 persoane în 1986, care are întregul nume gravat pe piatra de mormânt.