VIDEO: „Eliberatorul”, arma care va schimba viitorul

186

Un grup din Texas, condus de către un anarhist auto-proclamat, a postat pe internet un videoclip a ceea ce pare a fi prima armă funcţională, obţinută prin imprimare 3D.

În videoclipul de 53 de secunde apare studentul de 25 de ani, Cody Wilson, care testează arma pe care a făcut-o singur acasă, trăgând un foc. Testul pare să meargă bine și arma rămâne intactă. Este posibil să nu poată fi folosită de mai multe ori fără să se dezintegreze, fiind făcută din plastic, și nici nu se știe la ce distanţă poate să tragă și ce acurateţe are. Cu toate acestea, videoclipul este îngrijorător și deja a iscat numeroase controverse.

Wilson, care a fondat grupul non-profit Defense Distributed, a postat pe internet instrucţiunile, pentru ca oricine are acces la o imprimantă 3D să poată să își construiască arma. Imprimanta folosită pentru a face pistolul poate fi cumpărată online la preţul de 8.000 de dolari, scrie CNN.

Studentul la drept încearcă să creeze o întreagă bază de date cu modele și instrucţiuni, pe care să o pună la dispoziţia oricui, iar până acum reușise să facă doar bucăţi din armă cu ajutorul imprimantei. Acum însă a reușit să facă prima armă funcţională imprimată integral. Pistolul a primit numele „Eliberatorul" și este făcut din 16 bucăţi de plastic interschimbabile, iar ţeava pistolului se poate schimba în funcţie de muniţie.

Vestea despre test a incitat spiritele, mai mulţi critici cerând interzicerea armelor imprimate 3D. Nu doar că se pot face în propria sufragerie a oricărei persoane cu 8.000 de dolari și intenţii violente, dar nici nu pot fi depistate, pentru că sunt invizibile detectoarelor de metale.

Senatorul din New York, Charles Schumer, este doar unul dintre politicienii care cer o legislaţie mai strictă, care să interzică și astfel de arme. „O asemenea lege nu doar că ar interzice acestor persoane să facă arme pe bucăţi, dar ar crea vizibilitate problemei. Ne aflăm în situaţia în care oricine – un condamnat, un terorist – poate să deschidă a fabrică de arme la el în garaj," a declarat senatorul.

Schumer este susţinut de congresmanul Steve Israel, care a introdus o legislaţie pentru interzicerea armelor din plastic, legislaţie care urmează să expire la sfârșitul acestui an. „Nu vreau să le fie și mai ușor criminalilor și teroriștilor să treacă  prin detectoarele de metal cu arme din plastic și să urce cu ele în avioane," citează CNN.

Însă sunt și mulţi politicieni care susţin aprig dreptul de purta arme și nu vor o lege mai strictă pentru controlul industriei. În lipsa unei asemenea legi, Defense Distributed a primit încă din martie o licenţă federală pentru a face și vinde arme pe bucăţi, în mod legal. „Pentru mine este important ca declaraţie politică. Viitorul este unul al accesului total la obiecte și realizarea lor personalizată. Nu contează ce decid politicienii, în acest viitor, oamenii își vor putea face propriile arme," a declarat pentru CNN, tânărul Wilson. Și în ciuda faptului că a recunoscut că și criminalii se pot folosi de creaţia lui, pentru Wilson este mai important să demonstreze că există posibilitatea și libertatea de a le face, decât să oprească urmările acestei acţiuni. Planurile de viitor ale grupului includ extinderea paletei de muniţie pentru arma printată, dar și printarea ei cu imprimate mai ieftine, de doar 2.800 de dolari, scrie CNN.

Imprimanta 3D foloseşte modele digitale create de calculator, pentru a crea obiecte reale. Imprimanta urmăreşte în cel mai mic detaliu forma modelului, depunând straturi subtiri de material, unul peste altul. Tehnologia datează din anii 1980, dar abia de curând a avansat atât de mult, încât oamenii de ştiinţă se aşteaptă să revoluţioneze pe rând toate industriile, de la maşini, avioane, clădiri, mâncare, haine, jucării, şi până la organe umane. O echipă de bioingineri și medici de la Universitatea Cornell a creat prima ureche complet funcţională, cu ajutorul unei imprimante 3D, iar în luna martie, unui pacient american i s-a înlocuit 75% din craniu cu ajutorul acestei tehnologii. Printarea 3D a primit un impuls din partea preşedintelui american Barack Obama, care a vorbit despre această tehnologie în discursul Starea Naţiunii, scoţând în evidenţă că ar putea fi ceva care să creeze noi joburi high-tech în Statele Unite.

Citiţi și articolul Revoluţia bate la uşă: Imprimanta 3D folosită pentru înlocuirea a 75% din craniu.