Tu pentru ce ai fi dispus să-ţi dai viaţa?

65

Majoritatea americanilor sunt dispuşi să-şi dea viaţa pentru copiii lor şi chiar și-ar dori să moară înaintea soţiilor lor, însă nu sunt dispuşi să moară pentru ţara lor.

În cadrul unui studiu cu tematica morţii, 60Minutes şi Vanity Fair au realizat un sondaj pentru a observa pentru cine sau pentru ce sunt dispuşi oamenii să-şi dea viaţa. S-a constatat că 70% dintre bărbaţi, fie motivaţi de egoism fie de altruism, şi-ar dori să moară înaintea soţiilor lor; soţiile, în schimb, îşi doresc să moară înaintea soţilor lor într-o proporţie mai mică, de 62%. Fiind întrebaţi pentru cine ar fi dispuşi să moară, 55% dintre participanţi au răspuns că şi-ar da viaţa pentru copiii lor, 12% pentru partener/ă, 10% pentru părinţi, 10% pentru religie şi doar 5% pentru patrie, notează vanityfair.com.

Întrebaţi dacă ar fi în stare să apese pe butonul unui scaun electric pentru a executa o pedeapsă cu moartea, 42% dintre albi şi 25% dintre persoanele de culoare au răspuns că da, în timp ce 52% dintre albi şi 69% dintre persoanele de culoare au răspuns că nu. Dacă ar avea posibilitatea să aducă înapoi în viaţă o celebritate, 35% dintre participanţi ar aduce-o pe Prinţesa Diana, 14% pe Steve Jobs, 11% pe Michael Jackson şi Whitney Houston, 9% pe Heath Ledger, 6% pe Kurt Cobain şi 3% pe James Gandolfini.

Pentru 37% dintre participanţi, a muri în toaletă este cel mai penibil mod de a-şi pierde viaţa, pentru 17%, în timpul unui act sexual, pentru 13%, mâncând fast-food, pentru 10%, înecându-se cu un covrigel şi pentru 10%, alunecând în baie.

Studiul a fost realizat pe 1.005 adulţi.