ADRA și World Vision au fost interzise în Somalia

22

O grupare insurgentă islamistă a interzis activităţile a trei organizaţii creștine umanitare, sub acuzaţia de prozelitism. Al-Shabaad, grupare cunoscută pentru legăturile cu Al Qaida, a ordonat duminica aceasta ca ADRA, World Vision și Diakonia să înceteze „imediat" operaţiunile și să părăsească Somalia.

    „Activând ca misionari sub pretextul lucrării umanitare, aceste organizaţii au răspândit ideologiile lor corupte pentru a păta crezul pur al musulmanilor din Somalia", a afirmat organizaţia Al-Shabaad.

    Temporar, organizaţiile au suspendat operaţiunile, însă au negat acuzaţiile. „World Vision este surprinsă și dezamăgită de această mișcare bazată pe false acuzaţii cu privire la răspândirea creștinismului", a afirmat Amanda Koech, purtător de cuvânt al organizaţiei. Fără a nega caracterul creștin al organizaţiei și motivaţia și valorile creștine ce au adus-o în Somalia, Koech afirmă că membrii WV nu fac prozelitism. La rândul ei, ADRA a insistat asupra faptului că ţinta ei este doar implementarea serviciilor de ajutor și dezvoltare.

    Interdicţia Al-Shabaad's vine în contextul în care în Afganistan au fost uciși voluntari creștini implicaţi în acţiuni umanitare. Gruparea a declarat război ONU și altor ONG-uri care distribuie ajutor în Somalia. Estimările oficiale de anul trecut arătau că 3,8 milioane de oameni, adică aproape jumătate din populaţia ţării are disperată nevoie de ajutor. Principalele motive sunt seceta și luptele interne pentru putere.