ADRA a luat locul II la Gala Societăţii Civile pentru „Grădini roditoare”

152

În comunele sărace din România, investiţiile private promit de multe ori o salvare cu clauze dificil de tolerat pentru oamenii obișnuiţi. Pentru a scăpa de sărăcie, oamenii se văd deseori nevoiţi să renunţe tocmai la acel confort care nu se poate cumpăra cu bani. Posibil că de aceea, atunci când un proiect pune oamenii pe primul loc, societatea civilă îl aplaudă ca pe un lucru neobișnuit de benefic.

În Corbii Mari și sărăcia e mare. Comuna dâmboviţeană străbătută de autostrada București-Pitești are circa 8.000 de locuitori, însă mult mai puţine motive de bucurie. Imaginea e aproape clasică pentru sărăcia autohtonă: oamenii se luptă să răzbească de la o zi la alta și nu le e ușor. Iar investiţii se fac, dar nu suficiente.

Despre școala din centrul comunei, de pildă, presa locală relata că are profesori buni, „geamuri și uși din termopan, internet și mobilier în unele săli de curs" care ar putea „concura cu instituţiile de profil din orașe". Însă în spatele clădirii sunt toaletele, dărăpănate și pline de igrasie, care „aduc mai degrabă a niște magazii dezafectate".

Au fost și investitori care le-au promis oamenilor că vor băga bani buni la ei în comună. O firmă din Maramureș a vrut să investească jumătate de milion de euro acolo și o parte din consilierii locali au fost fericiţi cu ideea. Însă oamenii s-au revoltat când au auzit despre ce era vorba. Firma voia să ridice o fabrică de mâncare pentru câini și pisici și un crematoriu pentru arderea resturilor animaliere de categoria a treia. „Asta ar trebui făcută undeva la sute de km de alte localităţi şi de Bucureşti şi de oriunde, pentru că şi aici sunt oameni ca la Bucureşti," spunea Gerogică Străinu, pentru Adevărul.

O investiţie mult mai mică, însă cu perspective mult mai luminoase a venit din partea unui ONG, fără interes economic. ADRA România a adus în Corbii Mari proiectul „Grădini Roditoare", al cărui scop este să ajute familiile nevoiașe să devină independente financiar. În Corbii Mari, Agenţia Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor (ADRA) a ajutat o mamă a trei copii să ridice o seră de 100 mp și promiţând că o va asista în următorii doi sau trei ani, până va reuși să producă suficient pentru a se întreţine. „Cuvintele sunt prea sărace pentru a vă mulţumi pentru gestul acesta pe care l-aţi făcut pentru mine și familia mea," le-a spus femeia celor care i-au ajutat.

Ca familia aceasta, alte 11 din judeţele Giurgiu, Ilfov, Dâmboviţa, Neamţ şi Iaşi au beneficiat de ajutor. Majoritatea sumelor necesare implementării proiectului au sosit de la donatori privaţi din întreaga lume, se arată într-un comunicat ADRA. Datorită afilierii sale internaţionale, ADRA a putut atrage fonduri externe, prin „ADRA Gift Catalog 2012", au explicat reprezentanţii organizaţiei.

Iar eforturile lor nu au rămas nerăsplătite. La Gala Societăţii Civile, desfășurată luni seară, ADRA România a fost distinsă cu locul II la secţiunea „Dezvoltare economică și socială". Un juriu format din 60 de specialiști în implementarea și evaluarea proiectelor a analizat cele 220 de propuneri de programe încrise în competiţia care s-a desfășurat anul acesta sub motto-ul „Și binele poate fi senzaţional".

ADRA își va duce proiectul și la Viena, unde ideea aceasta de sprijinire a persoanelor aflate în nevoie va concura cu alte 2.000 de proiecte de integrare socială din 13 ţări europene, în cadrul competiţiei finale a Premiilor ERSTE.

Dacă vrei să aflii mai multe despre ADRA, vizitează site-ul organizaţiei.