Un bucătar-șef a oferit trei milioane de mese sinistraţilor

177

Chef Jose Andres, în vârstă de 49 de ani, a fost nominalizat pentru Premiul Nobel pentru Pace din 2019 pentru efortul și munca depusă în domeniul umanitar, prin intermediul organizaţiei sale nonprofit World Central Kitchen.

Andres s-a născut în Spania, iar în 2010, la cei opt ani de la înfiinţarea ONG-ului său, a servit mese calde pentru milioane de oameni din zonele afectate de dezastre naturale. Peste 3 milioane de oameni au fost hrăniţi de World Central Kitchen în Puerto Rico, după dezastrul produs de uraganul Maria.

Organizaţia a ajutat de asemenea și la hrănirea sinistraţilor după dezastrele naturale din Houston, Texas, și, cel mai recent, după cele din California, unde au fost hrănite victimele incendiilor devastatoare care au afectat statul. Cu ajutorul unor bucătari locali, Andres a pregătit inclusiv o cină de Ziua Recunostinţei pentru 15.000 de supravieţuitori ai incendiilor. Peste 3 tone de curcan și 1,5 tone de piure au fost servite cu ajutorul a peste 1.000 de voluntari.

În urma acţiunilor sale, bucătarul-șef a obţinut un loc în clasamentul Time al celor mai influente 100 de personalităţi ale anului 2018 şi Premiul „James Beard House” 2018 pentru Filantropul Anului.

„Datorită acţiunilor domnului Andres, milioane de oameni au fost hrăniţi. Aceasta este o nevoie umană de bază şi Andres a dovedit că este un adevărat as în spectrul umanitar”, a declarat politicianul John Delaney, din Camera Reprezentanţilor, care l-a nominalizat pe Andres la Premiul Nobel. „Cu un spirit incredibil şi o minte inovatoare, Andres a rezolvat una dintre cele mai grave probleme şi a furnizat un drum nou pentru liderii lumii, care trebuie să le ofere mai mult celor afectaţi de viitoarele dezastre naturale”, a mai spus Delaney.

Atitudinea modestă a lui Andres s-a reflectat în răspunsul pe care l-a postat pe Twitter. El a menţionat că este măgulit de nominalizare și că este „doar unul dintre miile de oameni care au ajutat la hrănirea celor nevoiaşi, în fiecare, zi, în toată lumea, fără să aştepte recunoştinţă.” Dacă va câștiga, Andres va deveni primul bucătar-şef care este onorat cu Premiul Nobel pentru Pace. Comitetul Nobel va anunţa câștigătorii în luna octombrie a anului viitor.