În timp ce islandezii părăsesc rândurile celei mai mari instituţii religioase din ţară, Biserica Evanghelică Luterană, care este biserica de stat a Islandei, numărul adepţilor religiei păgâne Ásatrú crește, informează World Religion News.
Credinţa în Islanda este în scădere de ceva timp, ca de altfel pe tot continentul european, în special în ţările nordice. Anul 2014 a fost primul din istoria recentă în care numărul celor care au părăsit biserica de stat a Islandei a depășit numărul celor care au intrat în ea. Anul acesta, peste 2.000 de persoane au părăsit biserica.
Ce anume provoacă scăderea încrederii în biserica?
Sondajele ar părea să indice că principalul factor determinant ar fi nemulţumirea faţă de liderii bisericii. Dacă, în anul 1999, încrederea în biserica de stat din Islanda era la 60%, anul trecut ajunsese la 33%. Persoanele în vârstă constituie majoritatea celor care mai au încredere în biserică, în timp ce tinerii și oamenii cu venituri mari sunt la polul opus.
În mod special, încrederea în episcop pare să fi suferit, doar 14% dintre islandezi considerându-se mulţmumiţi de activitatea sa. În plus, majoritatea islandezilor își doresc separarea bisericii de stat, un sentiment care este în creștere. Până în 2013, toţi nou-născuţii erau înregistraţi automat în biserica mamei.
Iar toţi islandezii, inclusiv ateii, trebuie să plătească o taxă care este apoi redistribuită între 40 de instituţii religioase, inclusiv Biserica Evanghelică Luterană. Episcopul bisericii este plătit de stat cu peste 7.000 de euro pe lună, iar preoţii încasează de la stat cam jumătate din această sumă, pe lângă banii care pot veni din servicii, cum sunt nunţile și botezurile, scrie presa islandeză.
Per total, în ultimii 20 de ani procentul islandezilor care se consideră creștini s-a redus de la 87% la 46%. În același timp, procentul celor care se consideră atei a ajuns la 50%, conform unui studiu Gallup. Însă aceasta nu înseamnă că islandezii au renunţat cu totul la religie și spiritualitate. Ba chiar numărul celor care se îndreaptă spre religii păgâne este în creștere.
În anul 2015, 3.000 de islandezi s-au rupt de biserica de stat și s-au înscris în mișcarea Zuist (o religie care se închină la zeii sumerieni), după ce liderii mișcării au anunţat că le vor plăti membrilor suma pe care le-o deduce statul cu taxa religioasă, de peste 70 de euro.
Însă Ásatrú, o veche religie nordică păgână, este cea care înregistrează cea mai mare creștere în Islanda. În ultimii zece ani, aceasta a înregistrat o creștere de 244%, și aceasta fără să facă prozelitism, în timp ce la Biserica Luterană mai sunt înregistraţi doar 70% din islandezi, faţă de 82%, în 2007.
Hilmar Örn Hilmarsson, înalt preot al religiei, a declarat pentru un ziar local că ceremoniile deschise publicului larg sunt cele care îi atrag pe oameni: „Ţinem tot mai multe ceremonii în fiecare an și cred că tot mai mulţi oameni au ocazia să vadă direct ce facem și le place. Noi nu facem prozelitism și nici nu ne facem reclamă, dar îi încurajăm pe oameni să ne viziteze dacă sunt interesaţi.”
Citește și: O înţelegere mai profundă a lui Dumnezeu
O creștere a interesului pentru ocultism și religii păgâne s-a remarcat și în Statele Unite, unde numărul adepţilor Wicca este în creștere, în special în rândul tinerilor. Mai multe informaţii pe subiect găsiţi în articolul „Întoarcerea vrăjitoarelor”.