Canadiancă de 16 ani poate încetini îmbătrânirea

69

Janelle Tam, o adolescentă de 16 ani din Canada, a descoperit o substanţă antioxidantă care poate încetini îmbătrânirea, au anunţat organizatorii unui concurs de biotehnologie pe care tânăra l-a câştigat, conform Agerpres.

Juriul concursului, alcătuit din emineţi cercetători de la Consiliul Naţional de Cercetări din Canada, a decis ca Tam, elevă de liceu la Waterloo, în Ontario, să primeacă premiul întâi, însoţit de un cec de 5.000 de dolari, pentru descoperirea atributelor antioxidante ale particulei NCC (nanoceluloză cristalină), prezentă în fibrele de lemn.

Tam este prima care a arătat că particula NCC este un puternic antioxidant, poate superior vitaminelor C sau E, pentru că este mai stabil, iar acţiunea ei durează mai mult. Substanţa creată de ea va putea fi folosită într-o bună zi pentru a îmbunătăţi sănătatea şi a încetini îmbătrânirea, pentru că neutralizează un număr de radicali liberi dăunători ce se găsesc în corpul uman.

Atributele particulei sunt atât de variate, încât un institut de cercetări în domeniul pădurilor, FPInnovations, prevede că piaţa NCC va putea atinge 250 milioane de dolari în deceniul următor. Deja prima unitate pilot NCC şi-a deschis porţile în luna ianuarie, la uzina de hârtie de la Domtar (Windsor, Quebec).

Particula este netoxică, stabilă, solubilă în apă şi regenerabilă, pentru că provine de la copaci, spune tânăra cercetătoare. Utilizările acesteia sunt practic nelimitate pentru că este mai tare decât oţelul, dar flexibilă, durabilă şi foarte uşoară.