Der Spiegel: imigranţii români copleșesc sistemul german

147

Autorităţile germane sunt la fel de copleșite de valul de imigranţi din Bulgaria și România, precum sunt imigranţii bulgari și români copleșiţi de sistemul german, notează Der Spiegel, într-o analiză premergătoare evaluării anuale a Consiliului Experţilor Germani pe probleme de Integrare și Migrare (SVR).

Raportul anual al SVR analizează colaborarea dintre state în privinţa politicilor de integrare la nivel naţional, regional și local. Concluzia de anul acesta vine ca o palmă pe obrazul autorităţilor: coordonarea este inadecvată, în timp ce cooperarea eficientă este în mare parte… inexistentă.

Cea mai evidentă problemă a autorităţilor este că nu știu să gestioneze noile grupuri de imigranţi din sud-estul Europei. Nu există nicio strategie care să contracareze prejudecata că acești imigranţi sunt doar „muncitori sezonieri”, scrie Der Spiegel, așa cum Guvernul german a presupus și acum câteva decenii că muncitorii turci și greci vor părăsi curând Germania.

Autorităţile locale germane, în frunte cu oficialii de la Berlin, și-au asumat rolul de a ratifica un plan prin care să îmbunătăţească radical condiţiile imigranţilor, până în 2016. Știrile arată săptămânal cazuri care nu fac altceva decât să sublinieze necesitatea absolută a unor măsuri.