Unde trăiesc cei mai fericiţi pensionari?

1612

În timp ce, la nivel global, speranţa de viaţă este în creștere, o parte semnificativă din ţări nu sunt pregătite să le asigure pensionarilor condiţii optime de trai. Există însă câteva regiuni unde vârstnicii se pot bucura de o bătrâneţe fericită.

Norvegia este ţara care oferă cele mai bune condiţii persoanelor în vârstă, potrivit raportului Global AgeWatch Index 2014, realizat de HelpAge International. Sprijinul oferit atât de societate, cât și de stat face din această regiune un loc propice pentru cei trecuţi de 60 de ani. Norvegia are o lungă tradiţie în acest sens, precizează autorii. Aici există asociaţii pentru bătrâni bine dezvoltate și sunt iniţiate campanii media de popularizare a problemelor asociate procesului de îmbătrânire.

Pe locul imediat următor se află Suedia, ţara care a ocupat anul trecut prima poziţie în topul Global AgeWatch. Următoarele poziţii sunt ocupate de Elveţia, Canada, Germania, Olanda, Islanda, SUA, Japonia și Noua Zeelandă.

La polul opus se află Afganistanul. Printre ţările unde condiţiile în care trăiesc persoanele în vârstă sunt cele mai puţin prielnice se numără și Mozambicul, Cisiordania și Gaza, Malawi, Tanzania, Pakistan, Iordania, Uganda, Zambia, Irak și Rwanda.

România se află undeva pe la mijlocul clasamentului, pe poziţia 41 din aproape 100 de ţări incluse în studiu. În ceea ce privește bunăstarea socială și economică a vârstnicilor, ţara noastră depășește regiuni precum Peru, Sri Lanka, Ungaria, Slovacia, China, Bulgaria, Belarus, Rusia, Grecia sau Moldova. Comparativ însă cu Norvegia, care a fost evaluată la un scor de 93,4, România atinge valoarea de 52,8.

Studiul Global AgeWatch a fost realizat în 96 de ţări din întreaga lume și a evaluat bunăstarea persoanelor de peste 60 de ani în funcţie de patru parametri: siguranţa veniturilor, sănătatea, capacităţile fizice și psihice și cât de favorabil este mediul în care individul trăiește.

În urma cercetării, autorii au estimat că numărul persoanelor de peste 60 de ani va ajunge în 2050 să depășească 2 miliarde la nivel global, adică 21% din populaţia lumii. Acest lucru înseamnă o dublare a numărului de persoane în vârstă faţă de situaţia actuală.

„Viteza de îmbătrânire a populaţiei aduce o provocare pentru factorii de decizie politică. Numai dacă acţionează acum vor avea o șansă să răspundă nevoilor cetăţenilor lor și să ţină mersul economiei”, a declarat directorul executiv al HelpAge International, Toby Porter.

Introducerea unei „pensii sociale”, necontributivă, finanţată din taxe, ar putea fi o metodă eficientă de îmbunătăţire a situaţiei vârstnicilor aflaţi într-o situaţie vulnerabilă. „În prezent, au fost introduse în peste 100 de ţări și au potenţialul de a crea un venit constant de bază pentru unele dintre cele mai sărace persoane în vârstă”, scriu autorii. De exemplu, această metodă a fost implementată în Mexic, lucru care a contribuit la clasarea ţării pe locul 30 în topul Global AgeWatch. Aceeași strategie a fost introdusă și în Peru, ţară clasată pe locul 42.