VIDEO: Trei lecţii de viaţă de la o tânără care contribuie la schimbarea lumii

341

Încă de la o vârstă fragedă, Shiza Shahid și-a dorit să aducă o contribuţie pozitivă în lume. La doar 14 ani făcea voluntariat în închisorile pentru femei din Pakistan, iar la 16 ani era singura femeie voluntar într-o tabără pentru persoanele afectate de cutremurul din regiune, din 2005. În prezent, ea se ocupă de administrarea Fondului Malala, dedicat educării fetelor private de acest drept. Pe baza vastei sale experienţe de viaţă, tânăra Shiza a desprins câteva învăţături vitale fiecăruia dintre noi.

Tânăra s-a născut într-o familie modestă care i-a asigurat toate condiţiile pentru a avea acces la educaţie, mărturisește ea în cadrul unui discurs susţinut la TEDx MidAtlantic. A terminat Universitatea Stanford și a obţinut o slujbă bună ca analist la Compania McKinsey, în Dubai. Însă cele mai valoroase lecţii le-a învăţat în urma contactului direct cu realitatea dureroasă a celor din jur, încercând să aducă o schimbare în vieţile lor și în lume.

„Cunoștinţele sunt cel mai eficient dobândite prin intermediul conexiunilor umane”,

susţine Shiza.

Acţiunile de voluntariat în care s-a implicat au ajutat-o și i-au oferit o viziune despre lume și cunoștinţe pe care, altfel, cărţile sau școala nu i le puteau da. „Acestea au fost lecţiile care mi-au ghidat deciziile și caracterul pentru restul vieţii mele.” De aceea, în scopul acumulării cunoștinţelor, îndemnul Shizei este de a cunoaște de aproape realitatea dură și pe cei care o înfruntă zi de zi. „Vei învăţa mai multe decât îţi vei imagina vreodată”, spune ea.

„Ai puterea de a influenţa orice lucru faţă de care ai dezvoltat o mare pasiune”,

este o altă lecţie învăţată de Shiza, inspirată de Malala Yousafzi.

Curajul Malalei de a lupta pentru dreptul la educaţie, după ce talibanii le-au retras acest drept femeilor din regiunea Swat Valley, a impresionat-o și a inspirat-o. De aceea, a făcut tot posibilul pentru a o cunoaște și pentru a-i oferi sprijinul. Primul demers a fost să organizeze o tabără, la care au luat parte atât Malala, cât și alte 26 de tinere, care să le ofere cunoștinţele necesare pentru a deveni activiste mai bune ale cauzei lor. „Peste doar cinci ani, această fată urma să devină cea mai importantă susţinătoare a păcii din toată lumea”, subliniază Shiza.

„Există momente critice în viaţa ta când trebuie să iei o decizie legată de cine ești. În acele momente, lasă-ţi inima să te ghideze”,

este ultima lecţie prezentată de Shiza.

Acesta a fost sfatul pe care l-a urmat atunci când a renunţat la cariera sa la McKinsey, pentru a-și continua misiunea de schimbare a lumii.

Totul a pornit în 2012, când Shiza a aflat că Malala a fost împușcată în cap de talibanii înfuriaţi de campaniile sale pentru sprijinirea educaţiei fetelor. Ea a rămas impresionată de impactul pe care l-a avut această veste la nivel global. „Nu doar eu și cei care ţineam la Malala am fost întristaţi. În toată lumea, oamenii au fost mișcaţi de povestea ei.” Mai mult, Shiza a fost inspirată de ambiţia, dăruirea și curajul Malalei de a-și continua misiunea, chiar și după acest tragic incident care îi putea fi fatal. Malala se afla încă în spital, când Shiza a întrebat-o ce ar trebui să le spună celor care își doresc să îi acorde sprijinul. Răspunsul Malalei a inspirat-o: „Sunt bine, le poţi spune să le ajute pe celelalte fete.” Iar în acele momente, intuiţia i-a dictat calea și cu inima a ales să își continue drumul alături de Malala și de cauza pe care aceasta a iniţiat-o și a susţinut-o.

Foto: TEDx Talks / captură YouTube