China: Sute de copii răpiţi au fost salvaţi

340

Autorităţile chineze au arestat recent 1.094 de persoane suspectate că ar fi implicate în traficul cu bebeluși, după ce anul trecut au descoperit că patru site-uri se ocupau cu vânzarea de copii, sub pretextul adopţiei, potrivit Ministerului pentru Siguranţa Publică din China, scrie Associated Press. În urma demersului, au fost salvaţi 382 de copii.

Misiunea de prindere a reţelelor de traficanţi a fost îngreunată de faptul că aceștia acţionau în mediul online, care le permite să își ascundă cu ușurinţă faptele. Traficanţii foloseau site-uri precum China’s Orphan Network și Dream Adoption Home, informează Reuters.

„Traficanţii de copii au mutat lupta în mediul online, folosind «adopţia neoficială» ca faţadă. Ei sunt bine ascunși și foarte înșelători”, a declarat o sursă oficială din interiorul poliţiei chineze, citată de Agenţia Xinhua.

Deși cei acuzaţi de trafic de persoane sunt sancţionaţi asupru și riscă să primească pedeapsa cu moartea pentru faptele lor, răpirile în China sunt un fenomen extrem de răspândit. Statisticile raportate de guvernul chinez indică faptul că, anual, aproape 10.000 de copii sunt daţi dispăruţi. Estimările făcute de Departamentul de Stat american arată însă că numărul dispariţiilor atinge circa 20.000 de cazuri. Comparativ, în SUA, numărul dispariţiilor în rândul copiilor este de circa 200 de cazuri anual, scrie Foreign Policy.

În spatele acestui fenomen îngrijorător de răpire a copiilor în China ar putea sta mai multe motive, precum preferinţa pentru copiii de sex masculin, politica unicului copil și sărăcia lucie în care trăiesc mulţi părinţi, scrie AP. Pentru a descuraja vânzarea copiilor de către părinţi, dar și a traficanţilor de bebeluși, China plănuiește înăsprirea pedepselor.

Dimensiunea problemei răpirii copiilor în China a atins proporţii atât de mari, încât reţeaua socială Weibo („Facebook-ul chinezesc”) a demarat în urmă cu doi ani o campanie inedită, denumită „Take a photo, save a child” („Fă o poză, salvează un copil”). Demersul a fost iniţiat pentru a contribui la recuperarea copiilor răpiţi și la reunirea cu familiile lor. Mai exact, oamenii sunt încurajaţi să folosească o aplicaţie specială pentru a le face fotografii copiilor abuzaţi, puși să cerșească sau în orice alt context care pare inadecvat sau trezește suspiciune. Aplicaţia compară apoi trăsăturile persoanei fotografiate cu cele ale copiilor dintr-o bază de date care cuprinde mii de copii dispăruţi.