Coliziune record la Large Hadron Collider

55

Cel mai mare accelerator de particule din lume, Large Hadron Collider (LHC), a reuşit să atingă un nou record în coliziunea particulelor. Potrivit fizicianului Andrei Golutvin, acceleratorul a generat 10.000 de coliziuni de particule pe secundă, transmite BBC.

   

    Deşi centrul concurent al LHC, Fermilab, din SUA a înregistrat ciocniri la energii mai mari, Mike Lamont, conducătorul operaţiunii de la Centrul European pentru Cercetări Nucleare (CERN), este convins că „în doi ani, vom scoate din circuit centrul Fermilab."

    Localizat la graniţa dintre Elveţia şi Franţa, coliderul se află într-un tunel circular, cu o circumferinţă de 27 km, aflat la o adâncime între 50-175 m sub pământ. În prezent, LCH operează la jumătate din intensitatea planificată să ajungă, până în 2013 la 14 trilioane de electronvolţi (TeV) pentru fiecare fascicul. Obiectivul experimentului LHC este de a identifica bosonul Higgs, supranumit şi "particula lui Dumnezeu", despre care fizicienii cred că determină masa tuturor celorlalte particule şi ar putea explica apariţa materiei.