Primul copil cu 3 părinţi ar putea deveni realitate

1479

Guvernul britanic a anunţat că plănuieşte să legalizeze tehnica prin care vor putea fi eradicate bolile genetice incurabile, ceea ce înseamnă că în anul 2015 s-ar putea naşte primul copil cu material genetic de la trei părinţi.

Cu trei luni în urmă, a avut loc o consultare publică în ceea ce priveşte procedura de modificare genetică înaintea fertilizării in vitro, cu scopul de a eradica anumite boli genetice incurabile. În urma acesteia, Departamentul de Sănătate a anunţat că plănuieşte legalizarea tehnicii prin care un copil ar putea avea „trei părinţi”. În felul acesta, Marea Britanie ar deveni prima ţară care permite terapia înlocuirii mitocondriale (MR), notează independent.co.uk.

Procedura MR constă în înlocuirea ADN-ului „defect” din ovulul mamei cu ADN sănătos dintr-un ovul donat. Datorită acestei metode, se pare că anumite boli incurabile moştenite de la părinţi sau alte rude ar putea fi evitate. În fiecare an, în Marea Britanie de exemplu, 1 din 6.500 de copii se nasc cu o boală incurabilă, care le afectează în mod considerabil calitatea vieţii şi durata acesteia, potrivit The Guardian.

Transferul mitocondrial este un subiect controversat, deoarece ADN-ul sănătos din ovulul sănătos este implantat embrionului, ceea ce înseamnă că informaţia genetică pe care o va avea copilul care se dezvoltă din acel embrion va fi transmisă pe linie feminină următoarelor generaţii. Acest lucru este o sabie cu două tăişuri: dacă tehnica MR nu presupune niciun pericol, totul este în regulă, însă dacă apar efecte secundare, acestea ar putea afecta toate generaţiile viitoare. Numărul mitocondriilor care provin din ovulul donat (37 de gene) reprezintă doar 0,2% din tot materialul genetic şi rolul lor este acela de a produce energie pentru celule. Acestea nu ar afecta nici aspectul fizic, nici alte trăsături ale viitorului copil.

În timp ce pentru unii tratamentul este speranţa mult aşteptată, pentru unii este un pas către eugenetică, disciplină care pledează pentru selectarea perfecţiunii fizice şi eliminarea vieţii firave şi bolnave. Decizia finală aparţine însă celor două Camere ale Parlamentului, care ar putea legaliza tehnica MR anul viitor. Potrivit Dr. Jeremy Farrar, consultarea publică a arătat că poporul sprijină acest tratament, motiv pentru care nu există impediment pentru aprobarea lui.

Subiectul eugeneticii nu este nou. Cu cinci ani în urmă, fostul pontif Benedict al XVI-lea se adresa oamenilor de ştiinţă cerându-le să înceteze înaintarea în domeniul selectării fiinţelor umane. „Generarea unui om nu va putea fi niciodată redusă la o simplă reproducţie a unui nou individ al speciei umane, aşa cu se întâmplă cu un oricare animal. Orice apariţie în lume a unei persoane este întotdeauna o nouă creaţie”, spunea el.

Benedict al XVI-lea sublinia faptul că „este slăbit respectul datorat fiecărei fiinţe umane, chiar şi în prezenţa unui defect în dezvoltarea sa sau a unei boli genetice care s-ar putea manifesta în cursul vieţii sale, şi sunt penalizaţi de la concepere acei fii a căror viaţă este judecată ca nedemnă să fie trăită”.