Hologramele ne bat deja la ușă

627

A trecut ceva timp de când distanţele dintre oameni au fost diminuate de invenţii care și-au pus în mod decisiv amprenta asupra vieţii de zi cu zi. Este greu de imaginat cum ar fi arătat lumea în lipsa unor tehnologii precum telefonul, radioul sau internetul. La fel de dificil este de anticipat care dintre noile tehnologii vor schimba lumea. Oamenii de știinţă se lansează în prognoze, iar dintre invenţiile cu un impact uriaș în viitorul imediat se pare că nu vor lipsi hologramele.

Smartphone-urile i-au îmbogăţit pe producătorii Apple, dar nu se poate spune că au stimulat productivitatea umană precum a făcut-o automobilul sau alte invenţii similare. Creșterea productivităţii este sursa prosperităţii colective, iar aceasta este strâns dependentă de noile tehnologii. Deși este prematur de anticipat cum unele dintre ele vor schimba faţa omenirii, putem intui că lumea nu va mai fi la fel. Printre noile invenţii pot fi menţionate inteligenţa artificială și hologramele.

Microsoft conduce progresul tehnologic pentru dezvoltarea hologramelor, care permit nu doar interacţiunea în direct cu persoane aflate la distanţă, ci ridică întrebări cu privire la modul în care va arăta viitorul umanităţii. Hologramele nu mai sunt desprinse din filmele SF, atâta timp cât se lucrează tot mai mult la integrarea lor în viaţa cotidiană. Vom putea interacţiona cu aceste proiecţii holografice aproape ca și cum am fi în mod fizic în același loc, transmite RFI.

Practic, inovaţia ar putea schimba fundamental modul în care vor comunica oamenii pe viitor. Cu toate că tehnologia virtuală a fost până acum prezentă cu preponderenţă în sfera jocurilor pe calculator, este doar o chestiune de timp până când aplicaţiile de pe computer să fie ancorate în realităţile cotidiene. Noua aplicaţie Microsoft deja face un pas uriaș în faţă, bazându-se pe camere specializate 3D pentru a capta mediul înconjurător, după care îl reconstruieşte într-o cască ce utilizează tehnologia realităţii virtuale. Când utilizatorul poartă casca are surpriza să vadă obiecte şi oameni proiectaţi virtual, ca şi cum ar fi în aceeaşi încăpere cu el.

Într-un clip de prezentare, Shahram Izadi, reprezentant de top al Microsoft, explică exact cum funcţionează aplicaţia. Colegul său se „holoportează” în spaţiu, iar avatarul lui interacţionează cu Izadi şi chiar „bate palma” cu el. Holoportarea nu numai că funcţionează în timp real, ci poate chiar să fie şi redată de câte ori vrea utilizatorul. Replay-ul este la dispoziţia lui.

Și alte echipe de cercetători sunt preocupate de fenomen, folosind lasere, lentile şi oglinzi pentru a crea holograme care să poată fi atinse. La prima vedere, invenţiile de acest gen pot părea distractive, chiar nostime. Cine nu și-ar dori să stea de vorbă în mod fizic cu cineva aflat la distanţă? Efectele însă nu se rezumă la acest aspect agreabil. Consecinţele pe termen lung pot fi de amploare. Ceea ce am putea numi „imigraţie virtuală” va pune presiune asupra pieţei muncii, într-o manieră similară celei pe care o va exercita inteligenţa artificială. De aici derivă și temerile referitoare la ceea ce va urma. „Adevărata întrebare este dacă vom îmbrăţișa imigraţia virtuală ca pe o oportunitate sau ca pe o ameninţare”, întreabă editorii de la Slate.