A început expulzarea „cu acte în regulă” a refugiaţilor

598

Gata, s-a terminat cu visul european pentru imigranţii clandestini. Grecia începe deportarea în Turcia a imigranţilor extracomunitari ajunşi clandestin pe insulele elene. În prima tranșă, circa 500 de persoane urmează să fie transferate pe teritoriul turc. Urmează alte 250, în două zile consecutive.

„Este o zi neagră pentru Convenţia Refugiaţilor, pentru Europa și o zi neagră pentru umanitate”, a declarat Organizaţia Amnesty International, făcând referire la noile politici antimigraţie, rezultat al unui acord calificat drept „o nebunie”. Este vorba despre o înţelegere între Uniunea Europeană şi Turcia prin care s-a stabilit ca toţi extracomunitarii ajunşi în Grecia după 20 martie și care nu se califică pentru obţinerea azilului, să fie repatriaţi. Documentul prevede că pentru fiecare imigrant ilegal sirian retrimis în Turcia din Grecia, un solicitant de azil sirian (cel mai vulnerabil) va fi acceptat în Uniunea Europeană, în limita a 72.000 de persoane. Potrivit acordului de gestionare a crizei refugiaţilor, Turcia va primi un ajutor financiar de 6 miliarde de euro.

Probabil că germanii sunt cei mai încântaţi de noua strategie (care diminuează mult din presiunile la care Germania fusese supusă), astfel că ministrul de interne german, Thomas de Maiziere, nu a ezitat să recomande ca acest model să fie extins. Adică Uniunea Europeană ar trebui să încheie acorduri similare şi cu ţările nord-africane pentru a preveni alte valuri de migraţie masivă către Europa. Germania pare de departe principala beneficiară a noii măsuri, în condiţiile în care a înregistrat deja o scădere masivă a numărului de sosiri, până la o medie de 140 pe zi, la graniţa sa cu Austria. „Pot spune cu toată precauţia necesară că vârful crizei refugiaţilor a trecut”, a dat asigurări oficialul german, citat de RFI.

Este totuși un optimism moderat, fiindcă încă există chestiuni nerezolvate: „Este vorba de aplicarea acordului negociat cu Turcia, dar și de căutarea de soluţii în eventualitatea unor rute alternative, de exemplu cele prin Libia și Italia. Dacă numărul oamenilor care parcurg aceste rute crește, va trebui să căutăm soluţii asemănătoare celei găsite cu Turcia și să începem negocieri cu ţările din Africa de Nord”, a explicat Maiziere.

Însă, chiar și în condiţiile incertitudinilor existente, planul trasat nu va fi oprit. „Cetăţenii afgani, irakieni şi pakistanezi vor fi repatriaţi, via Turcia”, a declarat George Kyritsis, un purtător de cuvânt al guvernului Greciei. Primele transferuri vor fi făcute de pe insulele Lesbos și Chios, unde sunt găzduiţi cei mai mulţi imigranţi. Chiar și în ciuda aplicării măsurii, încă 377 de imigranţi au ajuns în ultimele zile pe aceste insule.

Noua decizie a stârnit deja un val de critici. Primii nemulţumiţi de acest acord au fost chiar imigranţii, aceștia protestând în taberele de refugiaţi din Grecia, dar şi la graniţa dintre Austria şi Italia. Acuzaţii dure au sosit și din partea Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) și a organizaţiei Amnesty International, organizaţii care se tem că acordul dintre UE și Turcia va fi pus în aplicare înainte ca măsurile de siguranţă necesare să fie în vigoare în Grecia. Potrivit acestora, Grecia nu dispune în prezent de capacitatea necesară pe insule „pentru a permite evaluarea corectă a cererilor de azil, nici condiţii adecvate pentru a-i găzdui pe refugiaţi în mod decent”. Din acest punct de vedere poate fi înţeleasă reacţia negativă a unor organizaţii care au ca preocupare principală garantarea respectării drepturilor omului. „Aceasta este prima zi a unui moment foarte dificil pentru drepturile refugiaţilor. În ciuda lacunelor juridice și lipsei de protecţie adecvată în Turcia, UE continuă un plan foarte periculos”, a spus șeful Amnesty International din Grecia, citat de Time.

Un motiv în plus pentru sporirea neîncrederii faţă de acest acord este faptul că Turcia ar fi trimis înapoi deja mii de sirieni, o situaţie ce scoate în evidenţă pericolele la care sunt supuși refugiaţii ce vor fi expulzaţi în baza acordului. Pentru a evidenţia ilegalităţile comise, Organizaţia pentru Drepturile Omului a trimis o delegaţie de observatori în sudul Turciei, obţinând mărturii care atestă că în zona frontierei cu Siria autorităţile expulzează aproape zilnic grupuri de circa 100 de copii, femei și bărbaţi sirieni. Potrivit Amnesty, aceste expulzări forţate către Siria sunt ilegale, fie că se ia în calcul dreptul turc, fie cel european.