Google îţi va conecta casa la internet

129

Cum ar fi să te trezeşti dimineaţa şi pe masă să fie un suc de fructe exact cum îţi place ţie pregătit de robotul de bucătărie? Sau să dai drumul la aspirator şi el să plece singur prin casă, fără să se lovească de nimic? Sună neverosimil, dar nu suntem atât de departe de viitor cum credeam.

Google a anunţat recent cumpărarea companiei de gadget-uri inteligente Nest Labs, pentru suma de 3,2 miliarde de dolari. Firma Nest Labs, fondată în 2010, are 300 de angajaţi şi a câştigat atenţia iubitorilor de gadget-uri în 2011, când au lansat un termostat conectat la internet. Deşi produsul nu a fost disponibil decât în America, Canada şi Marea Britanie, a impresionat prin funcţia sa de a ajusta temperatura camerei în funcţie de nevoile celor care se află în încăpere. În 2013, au lansat detectorul de fum echipat cu tehnologie de recunoaştere a vocii şi abilitatea de a comunica cu termostatul.

În acest moment există aproximativ 900 de milioane de obiecte ce pot fi conectate la internet, însă firma de analiză Gartner Inc. declară că până în 2020 numărul acestora va fi de 26 de miliarde. Aşadar, majoritatea electrocasnicelor noastre vor comunica între ele şi ne vor uşura treaba.

Prin achiziţionarea Companiei Nest Labs, Google îşi asigură un rol major în producerea şi comercializarea de dispozitive inteligente. Aşa-numitul „internet al obiectelor” va redefini societatea.

„Google a cumpărat Nest pentru a învăţa despre această lume în care calculatoarele au acces la tot mai multă informaţie”, este de părere analistul Frank Gillett de la Forrester Research.

Google nu a dezvăluit nimic din planurile sale în legătură cu Nest Labs. Specialiștii anticipează însă o contopire a dispozitivelor Nest Labs cu serviciile Google deja existente. Acest lucru i-ar oferi Companiei Google și mai multe informaţii pe care le poate folosi în vânzare de reclame digitale.

Fondatorul Nest Labs, Matt Rogers, îi asigură pe clienţii săi, într-o postare de blog, cu privire la vânzarea companiei, că toate datele lor sunt folosite doar pentru a îmbunătăţi produsele și serviciile Nest Labs.

Google exploreză domenii tehnologice diverse. Asistentul digital „Google Now” învaţă preferinţele ultilizatorilor și în ce locuri merg, apoi le sugerează și recomandă informaţii utile. Combinarea acestui serviciu cu un dispozitiv poate duce la ușurarea sarcinilor cotidiene.

De asemenea, există un departament de robotică, condus de Andy Rubin, creatorul Androidului. Alte achiziţii includ Boston Dynamics, care deja a construit o serie de roboţei care pot fi programaţi să alerge repede, să facă salturi și să se caţere.

Cu toatea acestea majoritatea veniturilor provin din reclamele pe baza căutărilor cu motorul de căutare Google. Achiziţia și dezvoltarea produselor conectate la internet cu senzori de mediu nu poate decât să ajute Compania Google să înţeleagă și mai bine nevoile și interesele utilizatorului.