Google Maps publică harta detaliată a Coreei de Nord

602

Până marţi, Coreea de Nord apărea pe Google Maps ca un spaţiu aproape în totalitate alb, fără drumuri, fără căi ferate, fără clădiri. Singurul lucru care apărea era capitala oraşului, Phenian.

Dar de marţi, cine caută ţara pe Google Maps, poate să vadă o hartă detaliată a celui mai secretos stat de pe glob. Schimbarea vine după vizita directorului Google, Eric Schmidt, şi a fiicei sale în Coreea de Nord. Harta are acum etichetate toate oraşele, iar la un zoom mai mare se văd case, hoteluri, spitale, magazine şi chiar gulaguri, scrie Washington Post.

Conform unui declaraţii pe blogul Google, harta a fost creată de către un grup de voluntari, care se ocupă de cartografiere, prin interfaţa Google Map Maker. Programul le permite utilizatorilor să îşi introducă informaţiile, care sunt verificate de către alţi utilizatori şi de multe ori se schimbă peste timp. Procese asemănătoare au fost folosite şi pentru hărţile altor ţări, precum Afganistan şi Burma.

În cazul Coreei de Nord, voluntarii au lucrat din afara ţării. Au folosit informaţii care erau deja făcute publice, din hărţi, imagini din satelit şi materiale de pe internet. De exemplu, în nord-est se poate găsi ceea ce Google a numit „Hwasong Gulag". Strada Gulag 16 Road trece prin localitate şi se termină la o gară. Mai departe nu mai este nimic marcat.