Eurostat: Românii, pe ultimele locuri la folosirea serviciilor pe Internet

188

Eurostat, cel mai recent raport al Comisiei Europene ce a evaluat folosirea Internetului, a relevat că românii folosesc Internetul pentru a citi ştiri online şi pentru a căuta informaţii. În schimb, suntem codaşi la folosirea serviciilor de internet banking şi la scrisul pe blog.

Eurostat, cel mai recent raport la Comisiei Europene ce a evaluat folosirea Internetului, a relevat că românii folosesc Internetul pentru a citi ştiri online şi pentru a căuta informaţii. În schimb, suntem codaşi la folosirea serviciilor de internet banking şi la scrisul pe blog.

Aproape trei sferturi (73%) dintre români folosesc Internetul, depăşind media UE la citirea de ştiri online (61%). Lituania (92%) şi Estonia (91%) ocupă primele poziţii la accesarea ştirilor online, în timp ce Franţa, cu 38%, s-a plasat pe ultimul loc.

Românii ocupă un loc fruntaş şi la postările în reţelele de socializare, unde ne apropiem de media UE, cu 48% faţă de 52%. Portugalia este lider, cu 75% din utilizatori prezenţi pe reţele de socializare, iar Cehia (35%), Franţa (40%) şi Germania (42%) ocupă ultimele locuri.

Domeniile în care românii nu stau prea bine sunt folosirea serviciilor de internet banking, unde procentul de doar 8% ne plasează printre cele mai scăzute din UE, unde media este de 54%. De asemenea, românii se află la mijlocul clasamentului şi la folosirea Internetului cu scopul de a rezerva servicii de călătorie şi cazare online (24%, jumătate faţă de nivelul UE de 50%).

România înregistrează un procentaj de 9%, egal cu media UE, în privinţa utilizatorilor de Internet care şi-au creat site sau blog. Procentul este mai mare decât al Poloniei, Ciprului şi Irlandei (5%), dar mai mic decât în Ungaria (16%) şi Olanda (17%).

Şi, deşi România se plasează încă la coada clasamentului în ceea ce priveşte accesul la Internet (doar 54% din gospodăriile din ţara noastră au Internet), faţă de 2006 şi 2009 situaţia este mult mai bună. În 2006, doar 14% din gospodăriile din România aveau Internet, plasându-ne pe ultimul loc în Europa, în timp ce în 2009, România urcase la 38% şi depăşise Bulgaria.