Impactul Internetului asupra creșterii economice

164

Institutul McKensey Global a publicat săptămâna aceasta un raport privind impactul Internetului asupra creșterii economice în 13 ţări care însumează 70% din economia lumii.

Potrivit raportului intitulat Internet matters: The Net's sweeping impact on growth, jobs, and prosperity, Internetul generează, în medie, 3,4% din PIB-ul celor 13 ţări (6% în Suedia și Marea Britanie). Acest procent depășește media PIB-ului generat de agricultură (2,2%), utilităţi (2,1%) sau sectorul educaţional (3%). Conform estimărilor, la nivel mondial, Internetul generează o valoare adaugată de 1.672 miliarde dolari, respectiv 2,9% din PIB.

Creșterea gradului de penetrare a Internetului de mare viteză cu doar 10%, ar putea duce la o creștere a PIB-ului pe cap de locuitor cu 0,9-1,5%, susţine un studiu realizat recent de Universitatea din Munchen.

La nivel mondial, peste 2 miliarde de oameni au acces la Internet, iar numărul lor creste cu 200 milioane pe an. Comerţul online generează un volum al afacerilor egal cu aproape 8.000 miliarde dolari.